În Monitorul Oficial nr. 233/2022 a fost publicată Legea nr. 44/2022 privind cooperarea judiciară dintre România şi Curtea Penală Internaţional.
Măsurile solicitate de către Curtea Penală Internaţională sunt aduse la îndeplinire potrivit legii române, cu excepţia situaţiilor în care prin prezenta lege se dispune altfel.
O solicitare a Curţii Penale Internaţionale poate fi respinsă, în tot sau în parte, dacă executarea acesteia ar putea aduce atingere intereselor de securitate naţională ale României.
În executarea cererilor formulate de către Curtea Penală Internaţională, statul român va acţiona într-o manieră compatibilă cu obligaţiile care îi incumbă potrivit normelor de drept internaţional, inclusiv a celor rezultate din tratatele la care România este parte, raportate la obligaţia generală de a coopera cu Curtea Penală Internaţională.
Cererea de arestare provizorie formulată de Curtea Penală Internaţională, în situaţii de urgenţă, anterior transmiterii cererii de predare, se transmite, în scris, Ministerului Justiţiei.
În procedura de predare a unei persoane în vederea urmăririi penale, judecării sau executării unei pedepse privative de libertate, Curtea Penală Internaţională este reprezentată de către Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public. Ministerul Justiţiei va fi citat în cadrul soluţionării cererii de predare şi va putea prezenta concluzii scrise.
Potrivit noutăţilor în procedura de predare, Curtea Penală Internaţională este reprezentată de către Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public. Ministerul Justiţiei va fi citat în cadrul soluţionării cererii de predare şi va putea prezenta concluzii scrise.