Noi reguli pentru înregistrarea în agricultura ecologică


Au fost aprobate regulile privind înregistrarea în agricultura ecologică a operatorilor care realizează activităţi de producţie agricolă, pregătire, prelucrare, distribuţie,introducere pe piaţă, depozitare, import, export de produse ecologice sau în conversie.

Ordinul nr. 45/2022 prevede că în fiecare an, până pe data de 16 mai inclusiv, operatorii care desfăşoară activitatea de producţie au obligaţia de a-şi înregistra activitatea la direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti.

Prin excepţie de la prevederile de mai sus, operatorii care desfăşoară activităţi în domeniile: pregătire/prelucrare, distribuţie/introducere pe piaţă, depozitare, import, export de produse ecologice sau în conversie, floră spontană, acvacultură, producătorii care intră pentru prima dată în agricultura ecologică, care s-au retras din agricultura ecologică sau care intenţionează reînscrierea după o perioadă de 5 ani de la data retragerii certificatului îşi pot înregistra activitatea până la data de 15 noiembrie inclusiv.

Iar operatorii sau grupurile de operatori care vând produse ecologice preambalate direct consumatorului sau utilizatorului final, exclusiv cei care realizează activităţi de distribuţie online, sunt scutiţi de la obligaţia de înregistrare în agricultura ecologică, cu condiţia de a-şi declara activitatea.