Alocaţia de stat pentru copii a fost majorată!


În Monitorul Oficial nr. 1189/2021 a fost publicată OUG nr. 126/2021 privind modificarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru acordarea unei indemnizaţii compensatorii pentru persoanele cu handicap.

Mai exact, alocaţia de stat pentru copii creşte la 600 de lei pentru copiii în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, şi la 243 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani, dar şi după această vârstă pentru tinerii care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.

Alocaţia de stat se cumulează cu indemnizaţia lunară, cu stimulentul lunar sau stimulentul de inserţie prevăzute de OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Ordonanţa de Urgenţă mai stabileşte că, începând din anul 2023, cuantumul alocaţiei se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei comunicată de Institutul Naţional de Statistică.

O altă măsură prevăzută de noul act normativ se referă la acordarea, în mod excepţional, a unei indemnizaţii suplimentare, cea de-a 13-a, pentru persoanele cu dizabilităţi, indiferent de venituri.

Indemnizaţia compensatorie se acordă o singură dată, anul viitor, în luna ianuarie, astfel:
-pentru adulţii cu dizabilităţi, indemnizaţia compensatorie va fi de 350 de lei pentru persoana cu handicap grav, 265 de lei în cazul handicapului accentuat şi 60 de lei pentru persoana cu handicap mediu.
-pentru părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu handicap în baza unei măsuri de protecţie specială, indemnizaţia compensatorie se ridică la 300 de lei pentru copilul cu handicap grav, 175 de lei pentru cel cu handicap accentuat şi 60 de lei pentru copilul cu handicap mediu.