Procedura de decontare a sumelor aferente schemei de compensare pentru clienţii casnici!


Începând cu data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică şi/sau gaze naturale aplică în facturile emise schema de compensare prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022.

Conform Ordinului nr. 1155/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 1143/2021, sumele cu titlu de compensare se scad din totalul de plată al facturilor emise de furnizor.

Pe baza facturilor emise în cadrul lunii anterioare, furnizorii depun în format electronic pe portalul aici.gov.ro sau pe o adresa de e-mail dedicată, pusă la dispoziţie de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială cererea de decontare a sumelor aferente compensării, însoţită de mai multe documente.

Pentru decontarea lunară, documentele se depun în termen de 15 zile de la încheierea lunii calendaristice pentru care se solicită decontarea sumelor compensate şi evidenţiate în facturile emise de furnizor.

Beneficiarii schemei de compensare sunt: întreprinderile mici şi mijlocii, microîntreprinderile, cabinetele medicale individuale, persoanele care exercită profesii liberale, întreprinderi familiale, persoanele fizice autorizate.

Atenţie! Pentru a benecifia de compensare clienţii finali vor depune la furnizorii de energie electrică sau gaze naturale o cerere însoţită de o declaraţie pe propria răspundere.

Potrivit ştirilor juridice, cererea, însoţită de declaraţia pe propria răspundere, se poate depune în perioada de aplicare a schemei, urmând ca facilitatea să se acorde de către furnizori începând cu luna depunerii cererii. În lipsa declaraţiei, cererea nu poate fi luată în considerare.

Prin excepţie, pentru luna noiembrie 2021, cererea poate fi depusă şi în luna decembrie 2021.