A fost înfiinţată Autoritatea Vamală Română!


În Monitorul Oficial nr. 1077/2021 a fost publicată Legea nr. 268/2021 pentru înfiinţarea Autorităţii Vamale Române şi pentru modificarea unor acte normative.

Menţionăm că autoritatea preia de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi unităţile subordonate acesteia activitatea, posturile şi personalul structurilor vamale, respectiv Direcţia Generală a Vămilor din cadrul aparatului propriu al Agenţiei, direcţiile regionale vamale şi birourile vamale de interior şi de frontieră din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice.

Personalul preluat de la Agenţie şi de la unităţile subordonate acesteia la Autoritate şi în structurile teritoriale ale acesteia îşi păstrează toate drepturile, inclusiv cele salariale.

Conform noutăţilor, autoritatea este condusă de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim – ministrului, la propunerea ministrului finanţelor, ajutat de un vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim – ministrului, la propunerea ministrului finanţelor.

Organizarea, modul de funcţionare şi numărul maxim de posturi ale Autorităţii se va aproba prin hotărâre a Guvernului în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.