A fost aprobată procedura de îndrumare şi asistenţă a contribuabililor acordată de către ANAF


A fost aprobată procedura de îndrumare şi asistenţă a contribuabililor acordată de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, şi de coordonare metodologică a activităţii de aplicare unitară a legislaţiei fiscale şi procedural fiscale desfăşurate de structurile de asistenţă contribuabili, precum şi în domeniul tehnologiei informaţiei.

În acest sens a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 998/2021, Ordinul nr. 1233/2021.

Cu data 19 octombrie 2021 orice altă dispoziţie contrară privind îndrumarea şi asistenţa contribuabililor acordate de către organul fiscal central îşi încetează aplicabilitatea.

Îndrumarea şi asistenţa contribuabililor constau în furnizarea de informaţii cu caracter general în legătură cu modul în care aceştia trebuie să procedeze pentru a beneficia de un drept fiscal sau pentru a se conforma unei obligaţii declarative/de plată şi/sau fiscale/contabile.

Pentru a beneficia de îndrumare şi asistenţă, contribuabilii se adresează cu cereri privind problematica fiscală, precum şi cea în domeniul tehnologiei informaţiei, după caz, organelor fiscale competente direct, prin reprezentantul legal sau prin împuternicit ori reprezentant fiscal.

În cazul în care se constată că un contribuabil adresează mai multe cereri, sesizând aceeaşi problemă, acestea se conexează, contribuabilul urmând să primească un singur răspuns care trebuie să facă referire la toate cererile depuse.

Potrivit ştirilor juridice, cererile contribuabililor se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare.

Termenul de soluţionare poate fi prelungit în situaţia în care sunt necesare informaţii suplimentare relevante pentru soluţionarea cererii sau în cazuri excepţionale, atunci când problematica supusă analizei este complexă şi/sau sunt necesare puncte de vedere de la alte structuri de specialitate, alte instituţii sau autorităţi publice, inclusiv de la Comisia Europeană sau alte organisme internaţionale.