Unităţile administrativ teritoriale pot depune proiecte pentru finanţare în cadrul Programului privind creşterea eficienţei energetice!


În Monitorul Oficial nr. 955/2021 a fost publicat Ordinul nr. 1866/2021 pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public.

Scopul Programului îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea unor corpuri de iluminat cu surse LED care să determine o eficienţă energetică ridicată şi poluare luminoasă minimă.

Obiectul Programului vizează modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat existente având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu surse LED, completarea sistemului de iluminat public existent cu corpuri de iluminat cu surse LED (în situaţiile în care stâlpii de pe tronsonul respectiv nu sunt echipaţi cu corpuri de iluminat sau acestea sunt deteriorate/nefuncţionale), precum şi achiziţionarea şi instalarea sistemelor de telegestiune aferente obiectivelor de investiţii.

Finanţarea Programului se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu, în limita creditelor de angajament şi bugetare prevăzute cu această destinaţie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii.

Finanţarea se acordă în funcţie de categoria unităţii administrativ – teritoriale, după cum urmează:
a) pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori – maximum 1.000.000 lei;
b) pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 de locuitori – maximum 2.000.000 lei;
c) pentru oraşe – maximum 3.000.000 lei;
d) pentru municipii de rang 0 – municipiul Bucureşti – maximum 25.000.000 lei;
e) pentru municipii de rang I – maximum 6.000.000 lei;
f) pentru municipii de rang II – maximum 5.000.000 lei.

Ordinul prevede criterii de eligibilitate a solicitantului precum şi criterii de eligibilitate a proiectului.