Ce sancţiuni pot fi aplicabile schemelor de plăţi directe?


În Monitorul Oficial nr. 991/2021 a fost publicat Ordinul nr. 262/2021 privind sistemul de sancţiuni aplicabil schemelor de plăţi directe şi ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, aferente cererilor unice de plată din anii de cerere 2021 şi 2022.

Ordin reglementează sistemul de sancţiuni aplicabil următoarelor scheme de plăţi directe: schema de plată unică pe suprafaţă; plata redistributivă; plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu; plata pentru tinerii fermieri; schema de sprijin cuplat; schema simplificată pentru micii fermieri.

Potrivit ştirilor juridice, pentru fiecare schemă de plăţi directe şi pentru ajutoare naţionale tranzitorii care se acordă în agricultură în anii 2021 şi 2022 se aplică un sistem de sancţiuni care constă în: respingerea plăţii sau sancţiuni administrative, care pot lua următoarele forme:
– reducerea valorii ajutorului/sprijinului;
– reducerea suprafeţelor pentru care se calculează ajutorul/sprijinul;
– neacordarea ajutorului/sprijinului;
– sancţiuni suplimentare;
– retragerea sumelor acordate.

Baza de calcul pentru plăţile directe pe suprafaţă şi ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul vegetal reprezintă în cazul plăţii pentru tinerii fermieri, dacă suprafaţa declarată în cadrul schemei unice de plată pe suprafaţă depăşeşte limita de 60 hectare, plata se acordă pentru suprafaţa maximă de 60 hectare.

Iar în cazul plăţii redistributive, dacă suprafaţa declarată în cadrul schemei unice de plată pe suprafaţă depăşeşte limita de 30 hectare, plata se acordă pentru suprafaţa maximă de 30 hectare.