Procedura de anulare a obligaţiilor de plată accesorii administrate de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului


Procedura de anulare a obligaţiilor de plată accesorii a fost aprobată de Ordinul nr. 198/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 938/2021.

Procedura se aplică obligaţiilor bugetare administrate de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

Iar obligaţiile bugetare administrate de AAAS sunt:
a) creanţele bugetare restante, existente în evidenţele contabile ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru care creditorul deţine titluri de creanţă sau titluri executorii legal constituite, preluate de AAAS în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2003 privind preluarea de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare a unor creanţe bugetare în vederea încasării şi virării lor la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 557/2003, cu următoarea structură: contribuţii angajator, dobânzi angajator, penalităţi angajator, contribuţie asiguraţi, dobânzi asiguraţi, penalităţi asiguraţi, penalităţi stopaj la sursă;
b) obligaţiile rezultate din titlurile executorii reprezentate de hotărârile judecătoreşti emise de instanţele de judecată.

Debitorii ce pot beneficia de facilităţile prevăzute în prezenta procedură sunt debitorii persoane juridice sau persoane fizice care la data de 31 martie 2020 inclusiv au obligaţii bugetare principale restante administrate de AAAS.

Anularea obligaţiilor de plată accesorii se solicită de către debitori, în baza unei cereri de anulare a accesoriilor, depusă la registratura AAAS sau comunicată prin poştă cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Cererea poate fi depusă după îndeplinirea condiţiilor de acordare a anulării, dar nu mai târziu de 31 ianuarie 2022 inclusiv.