Tezele de doctorat din ultimii 26 de ani vor fi verificate


Instituţiile de învăţământ superior care au eliberat diplome de doctor, conform prevederilor legale, în perioada ianuarie 1990 – iunie 2016, au obligaţia să elaboreze o strategie proprie de prevenire şi combatere a fenomenului de plagiat şi să demareze activitatea de verificare a respectării eticii şi deontologiei universitare în elaborarea tezelor de doctorat.

Ordinul nr. 5255/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 888/2021, prevede verificarea respectării eticii şi deontologiei universitare în elaborarea tezelor de doctorat din perioada 1990 – 2016.

Strategia proprie de prevenire şi combatere a fenomenului de plagiat va fi elaborată şi publicată pe site-ul fiecărei universităţi până la sfârşitul anului 2021.

În cadrul fiecărei instituţii de învăţământ superior se înfiinţează, adaptat la dimensiunea activităţii şi specificul fiecărei universităţi, o structură administrativă distinctă (serviciu/birou) care are atribuţii privind digitizarea şi verificarea tuturor tezelor de doctorat, precum şi formarea de formatori în etică şi integritate.

În cazul în care se constată abateri de la etica şi deontologia universitară este sesizată, în conformitate cu legislaţia în vigoare, comisia de etică din cadrul instituţiei de învăţământ superior, iar Ministerul Educaţiei va fi informat în acest sens.