NOU. Procedura autorizării zborurilor cu aeronave în spaţiul aerian naţional


Procedura de autorizare a zborurilor cu aeronave în spaţiul aerian naţional a fost aprobată de Hotărârea nr. 859/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 797/2021.

Zborul unei aeronave civile fără pilot la bord în zonele din spaţiul aerian naţional unde furnizarea serviciilor de control al traficului aerian este obligatorie se consideră autorizat dacă operatorul aeronavei respectă procedura civilo – militară pentru coordonarea activităţii de zbor cu aeronave fără pilot la bord şi stabilirea limitelor şi condiţiilor de operare ale acestor aeronave astfel încât să nu fie afectat traficul aerian general sau operaţional cu aeronave cu pilot la bord, elaborată de unitatea de trafic care efectuează controlul traficului aerian în zonele respective şi aprobată de Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi Autoritatea Aeronautică Militară Naţională.

Însă se pot stabili porţiuni de spaţiu aerian în cadrul zonelor din spaţiul aerian naţional unde furnizarea serviciilor de control al traficului aerian este obligatorie, delimitate orizontal şi vertical, în care accesul aeronavelor civile fără pilot la bord utilizate exclusiv în operaţiuni UAS din categoria deschise se consideră autorizat fără nicio altă formalitate.

De asemenea autorizările, derogările şi avizele prevăzute în prezenta hotărâre pot fi acordate, iar rezervarea unei zone de spaţiu aerian poate fi efectuată pentru fiecare zbor în parte, pentru o serie de zboruri sau pentru perioade determinate de timp, fără a depăşi un an calendaristic.

Potrivit ştirilor juridice, operatorul unei aeronave care intenţionează să execute un zbor în spaţiul aerian naţional este obligat ca înainte de începerea zborului să se informeze cu privire la cerinţele, limitările şi restricţiile aplicabile zborului respectiv, prevăzute în Publicaţia de Informare Aeronautică AIP – România, în circularele de informare aeronautică şi în mesajele de înştiinţare – NOTAM, şi este direct răspunzător de respectarea acestora.