OUG de modificare a Legii îmbunătăţirilor funciare a fost aprobată!


În Monitorul Oficial nr. 619/2021 a fost publicată Legea nr. 167/2021 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 45/2019 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul îmbunătăţirilor funciare.

Se prevede că pe terenurile agricole pe care statul, prin Agenţie, urmează să realizeze noi amenajări de irigaţii sau să extindă infrastructura de irigaţii, proprietarii sau alţi deţinători de terenuri, situate pe aceste teritorii, se pot constitui în organizaţii de îmbunătăţiri funciare.

De asemenea, în situaţia eliberarea autorizaţiei de construcţie pentru realizarea şi reabilitarea infrastructurii de îmbunătăţiri funciare:
-în cazul în care contractele nu cuprind explicit acordul proprietarilor terenurilor şi/sau aceştia nu pot fi identificaţi, titularii autorizaţiilor vor publica o notificare privind intenţia de a executa lucrările, la sediul primăriei comunei, oraşului sau municipiului pe raza căreia/căruia se află terenurile pe care urmează să fie executate lucrările. În acest caz notificarea constituie titlul pentru emiterea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire;
– pentru realizarea lucrărilor de reabilitare sau modernizare a infrastructurii de îmbunătăţiri funciare, certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire se emit fără a fi necesară obţinerea avizelor/aprobărilor privind scoaterea din circuitul agricol a terenurilor aferente/adiacente acestei infrastructuri, cu obligaţia titularului autorizaţiei de a readuce terenurile la situaţia anterioară.

Menţionăm că prin prezenta Lege se aprobă OUG nr. 45/2019 care a modificat Legea îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004 la data 25 iunie 2019.