Centrul Euro – Atlantic pentru Rezilienţă, organ de specialitate al administraţiei publice centrale!


Centrul Euro – Atlantic pentru Rezilienţă, structură de expertiză şi cercetare – dezvoltare se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe.

În Monitorul Oficial nr. 535/2021 a fost publicată Hotărârea nr. 565/2021 privind organizarea şi funcţionarea Centrului Euro – Atlantic pentru Rezilienţă, precum şi pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 16/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Externe.

Centrul este condus de un preşedinte cu rang de secretar de stat, ajutat de un vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a prim – ministrului, la propunerea ministrului afacerilor externe.

În exercitarea atribuţiilor care îi revin, preşedintele Centrului emite ordine şi instrucţiuni cu caracter normativ şi individual.

Printre atribuţiile Centrului enumerăm: elaborează şi dezvoltă concepte, doctrine, metodologii de lucru, standarde şi instrumente de lucru în domeniul rezilienţei; dezvoltă şi furnizează programe de pregătire profesională în domeniul rezilienţei; dezvoltă şi gestionează reţele naţionale şi internaţionale de experţi şi practicieni, în vederea creşterii rezilienţei.

Potrivit ştirilor juridice, salarizarea personalului Centrului se face în condiţiile legislaţiei aplicabile personalului plătit din fonduri publice iar finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale Centrului se asigură integral de la bugetul de stat.