Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului!


În România, deşi nu au fost înregistrate acte de violenţă care să conducă la pierderea de vieţi omeneşti, există riscul ca pe viitor să apară o creştere a faptelor asociate antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi mai ales a discursului instigator la ură, care se propagă în mod accelerat mai ales pe reţelele de socializare.

În acest context a fost adoptată Hotărârea nr. 539/2021 privind aprobarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021 – 2023, şi a Planului de acţiune al Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021 – 2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 517/2021.

Sunt avute în vedere trei obiective generale. Unul dintre obiectivele generale este asigurarea protecţiei grupurilor vulnerabile în faţa antisemitismului, xenofobiei, discursului instigator la ură şi prevenirea radicalizării.

Prin implementarea acestui obiectiv general se urmăreşte dezvoltarea unor instrumente de diagnosticare eficientă a prezenţei acestor fenomene în societatea românească, de formare profesională a personalului instituţiilor cu atribuţii în combaterea acestor fenomene şi de luare a măsurilor de protecţie, în caz de nevoie, pentru apărarea grupurilor vulnerabile şi a instituţiilor acestora.

Obiectivul al doilea urmăreşte promovarea toleranţei, educaţiei civice şi a rezilienţei societăţii româneşti în faţa antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură.

Obieltivul al treilea are în vedere continuarea demersurilor pe plan internaţional pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură.