Carta albă a apărării 2021 concretizează angajamentul ferm al Guvernului pentru asigurarea securităţii poporului român şi pentru apărarea teritoriului, valorilor şi intereselor noastre naţionale.
În acest sens, în Monitorul Oficial nr. 499/2021, a fost publicată Hotărârea nr. 28/2021 pentru aprobarea Cartei albe a apărării.
Scopul ei fundamental este de a stabili un set integrat şi cuprinzător de măsuri şi acţiuni pe termen mediu şi lung în domeniul apărării, menite să asigure României Forţe Armate capabile să protejeze interesele naţionale vitale, oricând va fi nevoie.
Documentul reflectă schimbările majore la nivel regional şi internaţional, identifică şi propune soluţii ca Forţele Armate ale României să fie cât mai bine pregătite pentru a-şi îndeplini misiunile de apărare a ţării.
Scopul final urmărit este consolidarea posturii de apărare şi descurajare, prin dezvoltarea acelor tipuri de forţe şi capabilităţi care să ne permită să ripostăm oricărui posibil agresor, indiferent de mărimea forţei acestuia, de o manieră care să facă o agresiune împotriva noastră prea costisitoare pentru a fi încercată. Pentru aceasta avem nevoie de cinci elemente esenţiale, a căror dezvoltare este urmărită cu consecvenţă în prezentul document de planificare a apărării: capabilităţi de înaltă tehnologie, o resursă umană înalt educată şi foarte bine instruită, o puternică industrie de apărare autohtonă, dezvoltarea unei culturi instituţionale centrate pe cunoaştere şi inovaţie şi, nu în ultimul rând, rezilienţa.
Reglementările cuprinse în Cartă au în vedere: evaluarea mediului de securitate, obiectivele politicii de apărare, misiunile şi cerinţele specifice pentru Armata României, principalele direcţii de dezvoltare a capabilităţilor de apărare, politicile privind managementul integrat al resurselor de apărare, resursele financiare.