Farmaciile pot desfăşura activităţi de testare rapidă!


În Monitorul Oficial nr. 483/2021 a fost publicat Ordinul nr. 644/2021 privind activitatea de testare în farmacii comunitare şi oficine comunitare rurale, utilizând teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS – CoV – 2.

Aşadar, farmaciile comunitare şi oficinele comunitare rurale pot desfăşura activităţi de testare antigenică rapidă pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS – CoV – 2.

Prin testare rapidă antigenică se vor recolta doar probe de exudat nazofaringian, iar farmaciile vor utiliza, în vederea testării, exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS – CoV – 2 din nazofaringe.

Zona destinată activităţii de testare antigenică rapidă pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS – CoV – 2 este organizată pe o suprafaţă delimitată, destinată exclusiv procesului de testare.

Circuitul persoanelor care se testează trebuie să fie delimitat de cel al circuitului normal pentru clienţii farmaciei şi se va asigura prin marcaje sau paravane.

Potrivit noutăţilor legislative, instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România în comun cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, pe baza unei proceduri de instruire care va face obiectul unui protocol de colaborare, avizat de Ministerul Sănătăţii.

Înainte de efectuarea testării, pacientul va fi informat de către personalul implicat cu privire la scopul testării, prelucrarea datelor cu caracter personal, obligaţia de raportare a rezultatelor testării, informaţii privind interpretarea rezultatelor testării şi respectiv informaţii cu privire la conduita obligatorie, în cazul unui rezultat pozitiv.

Iar în urma efectuării testării antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS – CoV – 2, farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale emit un buletin de testare, semnat electronic.