Dacă prejudiciul produs prin săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală este acoperit fapta nu se mai pedepseşte!


Deşi au fost aduse multe critici cu privire proiectul pedepsirii evaziunii fiscale cu amenda, Legea 55/2021 a modificat Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Pe scurt, se prevede că, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă stabilirea cu rea – credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.

Iar asocierea în vederea săvârşirii faptei de mai sus se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă.

În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.

De asemenea, în cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute mai sus, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte.

Menţionăm că aceste dispoziţii se aplică tuturor inculpaţilor chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului.