Normele privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân au suferit modificări!


În Monitorul Oficial nr. 129/2021 a fost publicată Hotărârea nr. 20/2021 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.059/2013.

Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân desfăşoară activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân pe raza unităţilor administrativ – teritoriale, respectiv a subdiviziunilor acestora, la nivelul cărora au fost înfiinţate, şi, în funcţie de posibilităţi, pot încheia protocoale de colaborare cu unităţile administrativ – teritoriale cu care se învecinează, precum şi cu orice altă unitate administrativ – teritorială de pe raza judeţului.

Însă conform noilor prevederi, protocoalele de colaborare pot fi încheiate numai atunci când serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân dispun de logistica necesară pentru a asigura capturarea, transportul şi cazarea câinilor fără stăpân din unităţile administrativ – teritoriale învecinate, precum şi cei din alte unităţi de pe raza judeţului, cu respectarea condiţiilor pentru funcţionarea adăposturilor pentru câini.

Asociaţiile şi fundaţiile de profil pot prelua din adăposturile publice un număr maxim de 20 de câini lunar. În situaţia în care asociaţiile şi fundaţiile de profil nu deţin un adăpost sau nu au contract cu un adăpost autorizat, reprezentanţii acestora au obligaţia de a întocmi o declaraţie cu adresa la care câinii pot fi transferaţi până la adopţia lor.

Se prevede că în cazul în care există câini cu condiţii medicale care necesită îngrijiri medicale de specialitate, asociaţiile şi fundaţiile de profil pot prelua câinii fără a aştepta termenul legal de adopţie, cu obligativitatea acestora de a nu mai da câini spre adopţie înainte de împlinirea termenului legal de revendicare.