Suspendarea plăţii unor credite acordate de instituții de credit. Condiţii!


În Monitorul Oficial nr. 123/2021 a fost publicată Hotărârea nr. 19/2021 pentru modificarea şi completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 270/2020.

Perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, acordate debitorilor de către creditori din creditele ipotecare se stabileşte conform opţiunii debitorului şi este cuprinsă între minimum o lună şi maximum nouă luni.

Poate fi suspendată rambursarea ratelor, dobânzilor şi comisioanelor scadente numai pentru creditele ipotecare care îndeplinesc următoarele condiţii cumulative:
– au fost acordate până la data de 30 martie 2020 inclusiv;
– data scadenţei finale a obligaţiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractele de credit, este ulterioară datei solicitării suspendării obligaţiilor de plată;
– nu le-a fost declarată scadenţa anticipată până la data de 31 decembrie 2020 inclusiv;
– nu înregistrează restanţe la data solicitării suspendării obligaţiei de plată.

Poate beneficia de acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditului ipotecar care îndeplineşte condiţiile, debitorul persoană fizică ale cărui venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia de COVID – 19, sub condiţia transmiterii solicitării către creditor cel mai târziu la data de 15 martie 2021 inclusiv