Statul român este bun de plată. CEDO a constatat încălcarea dreptului la un proces echitabil!


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost sesizată să se pronunţe asupra unei pretinse încălcari a art. 6 din CEDO privind dreptul la un proces echitabil.

Situaţia de fapt

Reclamantul se plânge de o încălcare a dreptului său la un proces echitabil în cadrul procedurii penale desfăşurate împotriva sa.

Potrivit ştirilor juridice se reproşează Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că a fost condamnat pentru luare de mită şi spălare de bani în lipsa administrării nemijlocite de probe. ÎCCJ a apreciat că ascultările telefonice şi percheziţia fuseseră efectuate în mod adecvat. În consecinţă, a considerat că probele astfel obţinute erau legale şi le-a reintrodus în dosar.

Se invocă art. 6 din Convenţie care prevede: „Orice persoană are dreptul la judecarea în mod echitabil a cauzei sale, de către o instanţă, care va hotărî asupra temeiniciei oricărei acuzaţii penale îndreptate împotriva sa.

Decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului

Conform Hotărârii Lascău împotriva României publicate în Monitorul Oficial nr. 1247/2020 Curtea reaminteşte că persoanele care au responsabilitatea de a decide asupra vinovăţiei sau a nevinovăţiei unui inculpat trebuie, în principiu, să fie în măsură să asculte martorii personal şi să evalueze fiabilitatea acestora.

Curtea apreciază că în speţă omisiunea Înaltei Curţi de a audia martorii înainte de a-l declara pe reclamant vinovat de luare de mită a limitat semnificativ dreptul la apărare.

Prin urmare a fost încălcat dreptul la un proces echitabil iar statul român este bun de plată, trebuie să îi plătească reclamantului, în termen de trei luni, 1.500 euro.