Ştiaţi că la nivel naţional există comitete de masiv?


În vederea aplicării politicilor şi strategiilor de dezvoltare şi protecţie a mediului montan a fost constituit, la nivel teritorial, câte un comitet de masiv pentru fiecare dintre grupele de munţi, organism fără personalitate juridică, cu rol consultativ.

Recent, în Monitorul Oficial nr. 1225/2020 a fost publicată Hotărârea nr. 997/2020 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 332/2019 privind stabilirea componenţei, atribuţiilor şi responsabilităţilor comitetului de masiv şi ale Consiliului Naţional al Muntelui.

Cine face parte din acest comitet?

Comitetul de masiv are următoarea componenţă:
a) un primar al unităţii administrativ – teritoriale cu cel mai mare număr de locuitori, din zona montană a fiecărui judeţ al grupei de munţi;
b) un reprezentant, la nivel de conducere, al consiliului judeţean din fiecare judeţ al grupei de munţi, desemnat de preşedintele consiliului judeţean respectiv;
c) un reprezentant, la nivel de conducere, al instituţiei prefectului din fiecare judeţ al grupei de munţi, desemnat de prefectul judeţului respectiv;
d) câte un reprezentant al fiecărei autorităţi şi instituţii publice cu impact asupra protecţiei şi dezvoltării durabile a zonei montane: direcţia pentru agricultură judeţeană, direcţia sanitar – veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, direcţia apelor române, agenţia pentru protecţia mediului, structura teritorială a Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, reprezentanţa teritorială în domeniul turismului a Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, direcţia de sănătate publică, direcţia silvică, inspectoratul şcolar, unităţile de jandarmi judeţene competente teritorial.

Printre atribuţiile Comitetului de masiv se regăseşte formularea de propuneri de politici şi strategii la nivel de grupe de munţi către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Agenţia Naţională a Zonei Montane, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, Consiliul Naţional al Muntelui şi alte instituţii sau autorităţi publice abilitate, în scopul includerii acestora în documentele de programare.

De asemenea, la nivel naţional a fost constituit Consiliul Naţional al Muntelui, cu rol consultativ, care va asigura cooperarea între Guvern şi reprezentanţii zonei montane, pentru punerea în aplicare a strategiilor şi politicilor specifice acesteia.