Codul administrativ reglementează aspecte cu privire la regimul donaţiilor făcute către stat sau către unităţile administrativ – teritoriale exclusiv în cadrul părţii a V – a titlul I “Exercitarea dreptului de proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ – teritoriale”, dispunând aprobarea acestora prin hotărâre a Guvernului, precum şi determinarea valorii de piaţă a acestora de către un evaluator, fără a fi prevăzute aspecte cu privire la donaţiile făcute statului care intră în proprietatea privată a acestuia, astfel se creează un vid de reglementare care a determinat blocarea realizării de donaţii către stat sau către unităţile administrativ – teritoriale care au ca obiect bunuri ce intră în proprietatea privată a acestora.
În Monitorul Oficial nr. 898/2020 a fost publicată OUG nr. 164/2020 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
O.U.G. 164/2020 a introdus un nou articol, articolul 3641, conform căruia donaţiile şi legatele făcute către stat sau către unităţile administrativ-teritoriale, care au ca obiect bunuri ce intră în proprietatea privată a statului, respectiv în proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale, se vor accepta conform dispoziţiilor art. 291 din Codul Administrativ, respectiv:
– Prin hotărâre de Guvern, pentru donațiile sau legatele către stat de bunuri imobile sau de bunurile mobile a căror valoare de piaţă este mai mare de 500.000 lei;
– Prin ordin al ministrului sau al conducătorului organului sau instituţiei administraţiei publice centrale competente, pentru donaţiile şi legatele către unitățile administrativ – teritoriale, de bunuri mobile a căror valoare de piaţă este mai mică sau egală cu 500.000 lei;
– Prin hotărâre a consiliului judeţean, a Consiliului General al Municipiului Bucureşti ori a consiliului local al comunei, al oraşului sau al municipiului, după caz, pentru donaţiile şi legatele către stat de bunuri imobile sau de bunuri mobile a căror valoare de piaţă este mai mare de 500.000 lei;
– Prin dispoziţia conducătorului organului sau instituţiei administraţiei publice locale, pentru donaţiile şi legatele către unitățile administrativ – teritoriale, de bunuri mobile a căror valoare de piaţă este mai mică sau egală cu 500.000 lei.
O altă modificare prevede faptul că pe durata unor situaţii excepţionale cum ar fi durata stării de asediu, stării de urgenţă sau stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de maximum 60 de zile calendaristice, calculate de la data încetării stării de asediu, stării de urgenţă, respectiv a stării de alertă, funcţiile publice de conducere pot fi exercitate cu caracter temporar, fără obligativitatea organizării unor concursuri, cu notificarea prealabilă a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici cu 5 zile înainte de dispunerea măsurii.