Codul penal a fost modificat. Pedepse mai aspre pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor!


Având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice la nivel naţional şi internaţional se impune o intervenţie în planul legislativ al dreptului penal, prin sporirea, pe de o parte, a pedepselor pentru faptele deja incriminate, dar şi prin incriminarea unor noi fapte precum nerespectarea dispoziţiilor de spitalizare sau carantinare, respectiv incriminarea distinctă şi sancţionarea aspră a celor care, prin faptele lor, determină infectarea altor persoane, afectând grav sănătatea sau determinând moartea uneia sau mai multor persoane.

Prin urmare, în Monitorul Oficial nr. 228/2020, a fost publicată OUG nr. 28/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

Au fost aduse modificări la infracţiunea de fals în declaraţii prin înăsprirea pedepsei.

Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

-Au fost aduse modificări infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Iar nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Potrivit noutăţilor legislative, dacă prin aceste fapte s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

De asemenea transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care ştie că suferă de această boală se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Iar tentativa la această infracţiune se pedepseşte.

-Se defineşte termenul de carantină

Prin carantină se înţelege restricţia activităţilor şi separarea de alte persoane, în spaţii special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte de a fi bolnave, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecţiei sau contaminării.

-A fost introdusă o nouă infracţiune “Omisiunea declarării unor informaţii”

Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane sau unei unităţi în care acestea îşi desfăşoară activitatea unele informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Menţionm că amploarea fenomenului şi a consecinţelor negative asupra întregii populaţii pe care le-ar genera nerespectarea şi nesancţionarea nerespectării reglementărilor privind relaţiile sociale care interesează protecţia sănătăţii populaţiei au impus ca aceste modificări să fie legiferate în regim de urgenţă.