Ce impune starea de urgenţă? Ce drepturi sunt limitate?


Starea de urgenţă este o declaraţie guvernamentală care poate modifica funcţionarea normală a anumitor instituţii legislative, executive sau judecătoreşti. Asemenea declaraţii au loc de obicei în timpul, pandemiilor, dezastrelor naturale, după o declaraţie de război sau în perioade de revolte populare.

Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 212/2020.

Acesta prevede că se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pe o durată de 30 de zile.

Pentru prevenirea răspândirii COVID – 19 şi realizarea managementului consecinţelor, raportat la evoluţia situaţiei epidemiologice, pe durata stării de urgenţă este restrâns exerciţiul următoarelor drepturi:
a) libera circulaţie;
b) dreptul la viaţă intimă, familială şi privată;
c) inviolabilitatea domiciliului;
d) dreptul la învăţătură;
e) libertatea întrunirilor;
f) dreptul de proprietate privată;
g) dreptul la grevă;
h) libertatea economică.

Potrivit ştirilor juridice, coordonarea integrată a măsurilor de răspuns cu caracter medical şi de protecţie civilă la situaţia de urgenţă generată de COVID – 19 se realizează de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi cu celelalte instituţii implicate în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc.

Conducătorii autorităţilor publice, ai celorlalte persoane juridice, precum şi persoanele fizice au obligaţia să respecte şi să aplice toate măsurile stabilite prin prezentul decret şi prin ordonanţele emise de ministrul afacerilor interne.

În domeniul economic

Pentru combaterea răspândirii infecţiilor cu COVID – 19, autorităţile publice centrale pot rechiziţiona unităţi de producţie a materialelor şi echipamentelor necesare combaterii acestei epidemii.

Autorităţile publice centrale, precum şi entităţile juridice în care statul este acţionar majoritar pot achiziţiona în mod direct materiale şi echipamente necesare combaterii acestei epidemii.

Se menţine valabilitatea documentelor eliberate de autorităţile publice care expiră pe perioada stării de urgenţă.

În domeniul sănătăţii

În structurile Ministerului Afacerilor Interne, în unităţile sanitare şi în serviciile de asistenţă socială se poate angaja fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de 6 luni, personal contractual medical, personal auxiliar, farmacişti, personal de laborator şi alte categorii de personal contractual necesare.

Pe perioada stării de urgenţă se pot realiza transferuri între bugetele Ministerului Sănătăţii şi Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (în ambele sensuri), precum şi între diferitele linii de buget ale Ministerului Sănătăţii sau Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate în funcţie de necesităţi.

În domeniul muncii şi protecţiei sociale

Pe durata stării de urgenţă are loc suspendarea efectuării controalelor la angajatori de către inspectoratele teritoriale de muncă, cu excepţia controalelor dispuse de către ministrul muncii şi protecţiei sociale, a celor dispuse de Inspecţia Muncii pentru punerea în aplicare a hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, a celor necesare pentru a da curs sesizărilor prin care se reclamă săvârşirea unor fapte cu un grad ridicat de pericol social şi pentru cercetarea accidentelor de muncă.

În domeniul justiţiei

Pe durata stării de urgenţă, activitatea de judecata continuă în cauzele de urgenţă deosebită.

Lista acestor cauze se stabileşte de Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru cauzele de competenţa acesteia şi, respectiv, de colegiile de conducere ale curţilor de apel pentru cauzele de competenţa lor şi pentru cauzele de competenţa instanţelor care funcţionează în circumscripţia lor teritorială, putând fi, după împrejurări, actualizată. Consiliul Superior al Magistraturii dă îndrumări, în vederea asigurării unei practici unitare, colegiilor de conducere ale instanţelor menţionate cu privire la modul de stabilire a cauzelor care se judecă pe durata stării de urgenţă.

Alte măsuri dispuse

Pe durata stării de urgenţă, cursurile din toate unităţile şi instituţiile de învăţământ se suspendă.

Pe perioada stării de urgenţă, termenele legale stabilite pentru soluţionarea solicitărilor formulate în exercitarea liberului acces la informaţii de interes public, precum şi a petiţiilor se dublează.

Guvernul României va efectua, în regim de urgenţă, rectificarea bugetară, în vederea asigurării resurselor financiare necesare.