Noutăți privind programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate


Despre aparatele vechi se spune, uneori, că au fost concepute sau construite astfel încât să „te țină o viață”. Se mai zice, deseori, că echipamentele electronice și electrocasnice noi n-ar mai fi la fel de robuste, de rezistente la solicitări, precum cele fabricate odinioară. Sau că, într-un pur spirit consumerist, noile echipamente electrice sau electronice ar fi fabricate în așa fel încât… să fie repede înlocuite, să se defecteze degrabă, pentru ca industria de profil să funcționeze la foc continuu. Se mai discută, în termeni acuzatori, despre o „uzură morală planificată”.

Adevărul este că doritorii, persoanele cu pretenții sporite, își pot achiziționa, și în prezent, de la producătorii de prestigiu, unele echipamente care să țină „o viață”, dar și că vechile aparate prezintă, în ciuda robusteții, numeroase neajunsuri, cum ar fi performanțele de funcționare scăzute (consecință a tehnologiei vechi pe care o înglobează) și, aproape întotdeauna, consumul uriaș de energie. Până la urmă, nimeni, nici măcar cei mai nostalgici dintre noi, nu ar putea să aprecieze un bătrân televizor „Cosmos”, produs în anii ’60 și masiv precum un șifonier, într-un alt mod decât ca piesă de colecție ori ca pe-o dragă amintire de la bunici.

Într-o gospodărie, un frigider antic, o mașină de spălat străveche și un televizor de demult formează un trio care poate, lejer, să transforme factura lunară de energie electrică într-un mic coșmar, pentru proprietar. Pe lângă alte avantaje, de ordin tehnic, ergonomic și funcțional, echipamentele electrice și electronice din ultimele generații sunt, de regulă, cu mult mai eficiente din punct de vedere energetic.

Dacă ne considerăm cât de cât ecologiști, adepți ai dezvoltării durabile ori ai economiei circulare, vom accepta că locul aparaturii vechi este la reciclare sau, în cele mai fericite cazuri, la muzeu ori pe post de decor vintage într-o locuință nonconformistă.

 

Noutăți legislative

Ordinul (ministrului mediului) nr. 500/2019 pentru modificarea și completarea Ghidului de finanțare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic a fost publicat în „Monitorul Oficial” 406/2019.

Prin noul program se va acorda finanțare nerambursabilă din fondul pentru mediu, sub formă de vouchere, în vederea înlocuirii echipamentelor electrice și electronice de uz casnic uzate cu altele noi și mai performante din perspectivă energetică.

Finanțarea, acordată sub forma unor vouchere, diferă în funcție de categoria de eficiență energetică din care fac parte echipamentele electrice și electronice. Se acordă, sub formă de vouchere, 200 de lei pentru mașini de spălat cu eficiența energetică A++ și 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A+++.

Pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiența energetică la răcire (A+++ sau A++) se acordă 400 de lei. Pentru frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare cu eficiența energetică A++ se acordă 300 de lei iar pentru frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare cu eficiența energetică A+++ se acordă 400 de lei. Se vor acorda, în cazul televizoarelor, 200 de lei pentru aparatele care au eficiența energetică A sau A+ și 400 de lei pentru echipamentele cu eficiența energetică A++ și A+++.

În categoria cheltuielilor eligibile intră cele efectuate pentru cumpărarea unor mașini de spălat rufe sau vase, frigidere sau combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare, televizoare și aparate de aer condiționat (inclusiv portabile) din clasele energetice superioare, specificate în actul normativ, precum și taxa pe valoare adăugată corespunzătoare echipamentelor achiziționate.

Printre cheltuielile eligibile nu se încadrează și cele efectuate cu montarea sau demontarea aparatelor de aer condiționat, efectuarea acestor cheltuieli intrând în sarcina beneficiarilor. Atunci când contractul de decontare a fost iscălit de către de către o persoană diferită de reprezentantul legal, va fi prezentată și împuternicirea persoanei mandatate.

 

Despre factura de achiziție

Comerciantul validat va scădea valoarea voucherului, în factură, din prețul de vânzare (cu TVA) al noului echipament. Restul sumei va fi acoperită, de către beneficiar, din propriul buzunar. Valabilitatea voucherului este, potrivit recentelor știri juridice, de 15 zile de la data emiterii sau de la data la care a fost dată publicității lista solicitanților aprobați. În acest răstimp, voucherul va trebui să fie întrebuințat la un comerciant dintre cei validați.

Pentru a îndeplini formalitățile de vânzare a echipamentelor, comerciantul va furniza persoanei fizice factura de achiziție a acestora, plus documentele de vânzare și livrare. În factura ce se emite pentru beneficiar, comerciantul validat trebuie să evidențieze prețul de comercializare. Pe factură va fi înscris textul „diferență de plată beneficiar”, fiind menționată și suma pe care beneficiarul trebuie s-o achite.

Pe factură vor figura, obligatoriu, o serie de elemente: atributele de identificare a beneficiarului (nume, prenume, C.N.P.), atributele de identificare a comerciantului validat, denumirea, cantitatea echipamentelor vândute, prețul unitar și elementele de identificare ale acestora, fără a lipsi mențiunea că echipamentele sunt noi, categoria echipamentului achiziționat și clasa energetică. Totodată, va trebui să fie prezent, pe factură, codul alfanumeric al voucherului și mențiunea că beneficiarul a predat un echipament uzat echivalent. Factura trebuie să fie completată în întregime și să cuprindă semnătura beneficiarului.

 

Ce condiții trebuie să îndeplinească solicitantul, spre a fi eligibil?

Pentru a primi finanțarea, solicitantul (persoană fizică) va trebui să aibă etatea de cel puțin 18 ani (la înscrierea în aplicația informatică), să aibă domiciliul în țară, să fie posesorul unei cărți de identitate aflată în termenul de valabilitate, să nu aibă aibă obligații restante la bugetul de stat sau la bugetele locale la data achiziționării echipamentului.

La achiziționarea unui echipament electric sau electronic nou, beneficiarul se va obliga să predea un echipament electric sau electronic echivalent uzat, aparținând aceleiași categorii (aparate de aer condiționat și aparate de aer condiționat portabile; frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice ori congelatoare; mașini de spălat rufe; mașini de spălat vase; televizoare).

Beneficiarul trebuie să fie de acord ca Administrația Fondului pentru Mediu să prelucreze totalitatea informațiilor pe care i le-a oferit, precum și cu punerea la dispoziția altor instituții și persoane juridice a acestor date, în scopul verificării îndeplinirii clauzelor și îndatoririlor ce reies din ghid. În cadrul programului, cumpărarea de echipamente eligibile se va efectua doar de la comercianții validați, cu încadrarea în fondurile anume alocate.

O persoană fizică poate beneficia de valoarea unui voucher la achiziționarea unui echipament eligibil, cu condiția să predea un echipament (electric, electronic) uzat echivalent. Pot fi achiziționate, de către persoana fizică, mai multe echipamente electrice sau electronice, dacă predă, în schimb, un număr echivalent de echipamente uzate. Va putea beneficia, în acest chip, de mai multe vouchere, însă nu mai mult de unul pentru fiecare dintre categorii.