Modul în care se realizează activitatea de triaj în structurile de urgenţă din cadrul unităţilor sanitare din România este stabilit prin Protocolul naţional de triaj al pacienţilor din structurile de primiri urgenţe .
Recent, în Monitorul Oficial nr. 251/2019 a fost publicat Ordinul nr. 443/2019 privind protocolul naţional de triaj al pacienţilor din structurile de primiri urgenţe.
Potrivit actului normativ menţionat mai sus, triajul se efectuează numai de către asistentul medical de triaj în spaţiul pentru triaj o singură dată, la momentul intrării pacientului în structura de primiri urgenţe, indiferent de mijlocul de prezentare.
După efectuarea triajului, pacientul este îndrumat către spaţiul de aşteptare, care este un spaţiu destinat pacienţilor a căror stare clinică permite aşteptarea, integrat în spaţiul pentru triaj, aflat sub directa supraveghere a asistentului medical de triaj sau a unei alte persoane calificate, special desemnată acestui scop, de către asistentul şef de tură. Fiecare structură de primire a urgenţelor va asigura minimum 2 asistenţi medicali de triaj pe tură, astfel încât intervalul de timp maximum continuu pentru un asistent în desfăşurarea activităţii de triaj este de 6 ore.
Pentru aplicarea căii de evaluare rapidă, în cadrul fiecărei structuri de primiri urgenţe va fi desemnat un medic specialist sau primar care va desfăşura această activitate în conformitate cu prevederile protocolului naţional de triaj.
Unde se efectuează triajul
Potrivit ştirilor juridice, triajul se efectuează în zona special amenajată pentru acest scop, conform prevederilor legale în vigoare. Aria de triaj poate avea configurări şi amenajări diferite în funcţie de spaţiul care stă la dispoziţia unităţii sanitare respective. Elementele definitorii ale acestui spaţiu sunt: amplasarea la intrarea în acea parte a instituţiei care a fost desemnată pentru gestionarea urgenţelor, evidenţa tuturor pacienţilor, precum şi un control strict al accesului către zonele specifice de diagnostic şi tratament al tuturor acelor pacienţi care se prezintă pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă.
Când se efectuează triajul
Triajul se face în momentul prezentării pacientului în structura de primire a urgenţelor. Se definesc mai jos următorii parametri:
– momentul în care pacientul a intrat în structura de primire a urgenţelor – ora preluării (de către asistentul de triaj);
– momentul preluării pacientului în una dintre zonele de tratament – ora primului consult medical.
În cazul prezentării simultane a mai multor pacienţi în structura de primire a urgenţelor sau în orice altă situaţie deosebită, asistentul de triaj va solicita sprijinul celui de-al doilea asistent de triaj.
Cine efectuează triajul
Triajul pacienţilor care se prezintă în structurile de primire a urgenţelor este necesar tocmai în acele momente dificile în care numărul prezentărilor depăşeşte resursele umane şi materiale. Alocarea unui medic pentru a efectua această procedură este considerată ca fiind o risipă de resurse; în plus, medicul va fi întotdeauna tentat să “consulte” mai amănunţit pacientul. Aceasta duce inevitabil la prelungirea timpului în care ceilalţi pacienţi vor avea primul contact cu personalul medical. Din aceste motive, în majoritatea situaţiilor în care s-a decis aplicarea unui protocol de triaj cu 5 nivele de prioritate, cadrul medical desemnat pentru efectuarea triajului a fost un asistent medical.
Menţionăm că Protocolul naţional de triaj este o unealtă care permite identificarea şi sortarea/trierea, respectiv prioritizarea pacienţilor care se prezintă în structurile pentru primirea urgenţelor în acele momente în care numărul acestora depăşeşte capacitatea de asistenţă ce poate fi acordată