Obținerea protecției la nivelul Uniunii Europene pentru denumirea de origine „Însurăței DOC”


Înregistrare la nivelul Uniunii Europene

Asociația reprezentativă de producători de vinuri din arealul geografic strict determinat Însurăței, din județul Brăila, a depus o cerere de înregistrare a denumirii de origine controlată DOP „Însurăței” pentru vinuri, la O.N.V.P.V.

În urma analizării de către Comisia Europeană a dosarului tehnic înregistrat la O.N.V.P.V, aceasta a aprobat cererea de înregistrare a denumirii de origine controlată, care va fi înscrisă, potrivit noutăților legislative, în Registrul denumirilor de origine protejată și al indicațiilor geografice protejate la nivelul Uniunii Europene.

Odată înregistrată denumirea de origine, producerea vinurilor sub această denumire trebuie să urmeze reguli stabilite precis într-un caiet de sarcini corespunzător întocmit privitor la produs, urmărindu-se criterii precum fabricarea sa într-un areal exact delimitat, cu factori umani și naturali relevanți pentru menținerea unei strânse legături între calitățile vinului și trăsăturile ariei geografice susceptibile a se imprima vinului, cu metode de prelucrare specifice, cu tehnici de cultură cu un nivel calitativ ridicat, dar și reguli specifice de comercializare și promovare către consumator. Caietul de sarcini poate fi consultat de către persoanele interesate pe platforma O.N.V.P.V.

Denumirile de origine pentru vinurile produse în fiecare stat membru, odată obținută înregistrarea, beneficiază de recunoaștere, înregistrare și protecție pe tot teritoriul european împotriva practicilor comerciale care exploatează reputația denumirilor deja înregistrate, împotriva utilizărilor abuzive, contrafacerilor, indicațiilor deceptive privitoare la proveniența, originea și natura vinurilor ori prezentării lor în ambalaje de natură să creeze aparența eronată privind adevărata origine.

Denumirea de origine controlată „Însurăței” dobândește astfel protecție, beneficiind de avantaje similare altor denumiri de origine controlată utilizate pentru vinuri de calitate obținute pe teritoriu național, înregistrate la nivelul Uniunii Europene, precum Recaș, Murfatlar, Odobești și altele asemenea.
Reglementare națională relevantă.

Ca urmare a procedurii de înregistrare, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L 286/1 din 14 noiembrie 2018 s-a publicat, în consecință, Regulamentul (UE) nr. 2018/1708 al Comisiei de acordare a protecției în temeiul art. 99 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului pentru denumirea „Însurăței” (DOP).

La nivel național, Legea nr. 164/2015 a viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole (publicată în Monitorul Oficial nr. 472/30.06.2015) are ca obiect stabilirea cadrului juridic general de funcţionare a filierei vitivinicole în ceea ce priveşte producerea, atestarea orginii, comercializarea şi controlul produselor cu denumire de origine controlată (și indicație geografică).
Hotărârea de Guvern nr. 512/2016 care aprobă Normele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 164/2015 are prevederi pentru domeniul producerii vinurilor de calitate cu DOC.