Înființarea gărzilor forestiere, aprobată prin lege


Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului privind înființarea Gărzilor forestiere, inițiat în 2015, a cunoscut un parcurs lung și complex, trecând prin nenumărate avizări, sesizări ex-ante ale Curții Constituționale și reexaminări.

Potrivit noilor știri legislative, în data de 16 noiembrie 2018, a fost promulgată, prin Decretul nr. 906/2018, Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr. 32/2015.

Legea introduce următoarele modificări esențiale ale ordonanței:

1. Activitatea Gărzilor este subordonată autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, prin Garda Forestieră Naţională, organizată ca direcţie generală cu atribuţii de reglementare, implementare şi control al regimului silvic şi cinegetic.

2. Structura organizatorică, numărul de personal, atribuţiile şi competenţele Direcţiei se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului.

3. Personalul preluat de la fostele Comisariate de Regim Silvic și Cinegetic precum şi cel din cadrul Direcţiei Silvice este supus unei evaluări de integritate, care constituie cerinţă specifică ocupării posturilor din cadrul Gărzilor şi al Direcţiei, sub sancţiunea eliberării din funcţia publică sau încetării raportului de muncă, după caz.

4. Personalul din cadrul Gărzilor şi al Direcţiei este supus anual evaluării de integritate, cu aprobarea conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. Dobândirea calităţii de personal al Gărzilor şi al Direcţiei presupune acordul implicit al acestuia pentru evaluarea de integritate.

5. Formarea profesională continuă este obligatorie pentru întreg personalul angajat în cadrul Gărzilor şi al Direcţiei. Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură va elabora, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă, sistemul naţional de formare profesională continuă pentru pregătirea, formarea, perfecţionarea şi evaluarea personalului din silvicultură, care se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

Gărzile forestiere, conform Ordonanței de urgență nr.  32/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 474/2018, sunt instituții publice cu personalitate juridică, în subordinea autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, preluând atribuțiile activităților, posturilor și personalului de la Comisariatele de Regim Silvic și Cinegetic, care se desființează.