Punctajul suplimentar poate fi acordat şi pensionarilor încadraţi într-un grad de handicap? – elaborat de Diana Jitaru
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 818 din 24 septembrie 2018 a fost publicată Decizia nr. 42/2018 privind examinarea sesizării formulate de Curtea de Apel…
Suspendarea provizorie a executării silite, motiv de sesizare CCR! – elaborat de Diana Jitaru
În materia executării silite se prevede că dacă există urgenţă şi dacă s-a plătit cauţiunea, instanţa poate dispune, prin încheiere şi fără citarea părţilor, suspendarea provizorie a executării…
Prevederile care reglementează perioada de probă încalcă dispoziţiile constituţionale? – elaborat de Diana Jitaru
Codul muncii prevede că pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile…
Cum interpretăm noţiunea de “instituţie sau autoritate publică”? – elaborat de Diana Jitaru
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 838 din 2 octombrie 2018 a fost publicată Decizia nr. 49/2018 privind examinarea sesizării formulate de Curtea de Apel…
Ce prevede Codul etic al personalului didactic? – elaborat de Diana Jitaru
Avem reguli noi în educaţie. Pentru prima dată, în noul an şcolar, profesorii sunt obligaţi să respecte Codul Etic, care interzice meditaţiile cu propriii elevi şi cadourile…
Propunerile de modificare a Legilor justiţiei, în atenţia CCR – elaborat de Diana Jitaru
În ultima perioadă se vorbeşte tot mai mult despre legile justiţiei, asta datorită proiectelor de modificare la care au fost supuse…
Ştiaţi că vă puteţi însoţi copilul la creşă timp de 15 zile? – elaborat de Diana Jitaru
Ştiaţi că legea română spune clar că părinții au dreptul să-l însoțească pe cel mic la creșă vreme de 15 zile? Experienţa copiilor la creşă poate fi una traumatizantă…
Legea privind distribuţia de asigurări. Ce e nou? – elaborat de Diana Jitaru
A fost facut inca un pas catre punerea in aplicare pe piata locala a directivei europene ce va avea inpact asupra intregii industrii de asigurari…
Suspendarea executării silite, motiv de sesizare CCR! – elaborat de Diana Jitaru
În cazul executării silite Codul de proceedură civilă prevede că până la soluţionarea contestaţiei la executare sau a altei cereri privind executarea silită, la solicitarea părţii interesate…
În domeniul fiscal au fost aduse modificări semnificative! – elaborat de Diana Jitaru
Ţinând cont de situaţia imperativă în privinţa asigurării cu energie termică a populaţiei în sezonul rece 2018 – 2019, dat fiind caracterul social al serviciului public şi, inclusiv, eliminarea…
Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii a suferit ample modificări! – elaborat de Diana Jitaru
În Monitorul Oficial al României a fost publicată Legea nr. 234/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii…
Vrei să devii psiholog în armata română? Iată ce trebuie să faci! – elaborat de Diana Jitaru
Dacă înainte majoritatea fugeau de psiholog, acum a devenit o normalitate. Se stie ca românii comparau psihologul cu psihiatrul iar majoritatea nu doreau…
RIL admis. Necompetenţa materială procesuală a completului specializat este de ordine publică – elaborat de Diana Jitaru
ICCJ a admis recent, potivit noutăţilor legislative, un recurs în interesul legii cu privire la competenţa materială. În Monitorul Oficial al României…
OUG nr. 92/2018 aduce modificări Legilor justiţiei. Ce se modifică? – elaborat de Diana Jitaru
Mult discutatele modificări cu privire la Legile justiţiei au fost într-un final adoptate potrivit noutăţilor legislative…
Legea nr. 31/1990 limitează dreptul acţionarilor de a contesta în justiţie hotărârile consiliului de administraţie? – elaborat de Diana Jitaru
Potrivit Legii societăţilor comerciale nr. 31/1990 unele dintre atribuţiile adunăriile generale extraordinare pot fi delegate consiliului de administraţie, respectiv directoratului, prin actul constitutiv sau prin hotărâre a adunării generale extraordinare a acţionarilor…
CCR a admis o obiecţie de neconstituţionalitate cu privire la Legea de modificare a Legii administraţiei publice – elaborat de Diana Jitaru
Legea administraţiei publice a suferit de-a lungul timpului mai multe modificări şi completări…
A fost stabilită Metodologia de transmitere a datelor privind veniturile salariale ale personalului public – elaborat de Diana Jitaru
În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 877 din data de 17 octombrie 2018, a fost publicată Metodologia de transmitere a datelor privind veniturile salariale ale personalului plătit din fonduri publice, din 26.09.2018…
Legea privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic, subiect de sesizare CCR – elaborat de Diana Jitaru
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României cu o vechime de cel puţin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe, precum şi personalul încadrat pe funcţii de execuţie…
A fost adoptată procedura privind efectuarea investigaţiilor în cazul prelucrării datelor cu caracter personal – elaborat de Diana Jitaru
Punerea în aplicare a Regulamentului privind protecţia datelor a fost o reală aventură. Recent, potrivit ultimelor noutăţi legislative, a fost aprobată procedura privind investigaţiile…
Procedura camerei preliminare încalcă dispoziţiile constituţionale? – elaborat de Diana Jitaru
Codul de procedură penală prevede că după înregistrarea plângerii la instanţa competentă, aceasta se trimite în aceeaşi zi judecătorului…
Care sunt procedurile notariale la care onorariul se poate stabili liber, între notar și solicitant? – elaborat de Tomi Tohaneanu
Pe bună dreptate, s-a spus că, adeseori, în viață, „interesul poartă fesul” și că, de obicei, fiecare dintre părtașii la o înțelegere oarecare încearcă să tragă jarul pe turta sa. Pe de altă parte, în cele mai multe dintre cazuri…
Regulamentul de organizare și funcționare a pieței de certificate verzi a fost modificat – elaborat de Diana Jitaru
Certificatul verde este un titlul care atestă producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie. Certificatul se poate tranzacţiona, distinct de cantitatea de energie electrică…
Plangerea prealabilă, o excepţie de la regula generală a oficialităţii procesului penal – elaborat de Diana Jitaru
În cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile de către persoana vătămată, lipsa acestei plângeri…
Legislaţie utilă:
- Legea nr. 236/2018 privind distribuţia de asigurări
- OUG nr. 89/2018 privind unele măsuri fiscal – bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative
- OUG 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei