Structurile de informaţii fiscale funcţionează la nivelul administraţiilor finanţelor publice judeţene şi de sector, a administraţiilor fiscale pentru contribuabili mijlocii şi a Direcţiei generale regionale a municipiului Bucureşti.
O parte importantă din activitatea acestora o reprezintă transmiterea de solicitări de verificare a contribuabililor către alte structuri din ANAF. Natura solicitărilor de verificare necesită soluţionarea cu prioritate a acestora, motiv pentru care considerăm că acordarea de competenţe structurilor de informaţii fiscale de verificare a contribuabililor în scopul îndeplinirii atribuţiilor proprii ar contribui la desfăşurarea în bune condiţii a activităţii.
În acest scop a fost elaborat proiectul de ordin privind modelul şi conţinutul formularelor utilizate în activitatea de verificare a contribuabililor de către structurile de informaţii fiscale, prin care sunt reglementate documentele necesar a fi întocmite pentru constatarea la faţa locului, solicitarea de informaţii şi înscrisuri de la contribuabilul verificat şi de la terţi şi solicitarea prezenţei contribuabilului la sediul organului fiscal.
La elaborarea proiectului de ordin s-au avut în vedere mai multe acte normative. Astfel, În temeiul prevederilor art.11 alin (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul prevederilor art.342 alin.1 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare şi având în vedere prevederile art. 56, 58, 64 şi 65 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
Având în vedere prevederile de mai sus a fost adoptat Ordinul nr. 3076/2017 privind modelul şi conţinutul formularelor utilizate în activitatea de verificare a contribuabililor de către structurile de informaţii fiscale, publicat în Monitorul Oficial nr. 911/2017.
Acest act normativ prevede modelul mai multor formulare, printre care:
-Ordin de serviciu în anexa nr. 1.a;
–Invitaţie la sediu în anexa nr. 2.a;
–Cerere de furnizare a informaţiilor/înscrisurilor în anexa nr. 3.a;
–Declaraţie în anexa nr. 4.a;
–Proces – verbal în anexa nr. 5.a;
–Proces – verbal de ridicare/restituire înscrisuri în anexa nr. 6.a;
–Înştiinţare în anexa nr. 7.a.
Ordinul nr. 3076/2017 prevede instrucţiunile de completare, de tipărire, precum şi modul de utilizare şi păstrare a formularelor.