Retrospectiva lunii octombrie


Plata taxelor judiciare de timbru, în atenţia CCR! – elaborat de Diana Jitaru
Acţiunile şi cererile introduse la instanţele judecătoreşti, precum şi cererile adresate Ministerului Justiţiei şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt supuse taxelor judiciare de timbru…

Au fost aduse modificări regimului de stabilire a impozitului pentru terenurile agricole! – elaborat de Diana Jitaru
Terenurile agricole situate în intravilan, adică în orașe, vor fi scutite în totalitate de regimul de impozitare diferențiat, astfel încât proprietarii să nu mai achite nici pentru 400 metri pătrați din teren impozitul aferent unui teren cu construcții…

Nu uitaţi! Salariaţii part-time trebuie să depună declaraţia cu veniturile obţinute! – elaborat de Diana Jitaru
Salariații part time sau cu plata în acord trebuie să depună la fiecare angajator, câte o declarație pe propria răspundere că au obținut în septembrie 2017, în total, cel puțin 1.450 de lei brut…

Ştiaţi că vă revine obligaţia de a înregistra contractele de închiriere în termen de 30 de zile? – elaborat de Diana Jitaru
Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare, au obligaţia să înregistreze contractul de închiriere la organul fiscal…

Ce prevede proiectul de modificare a Legii minelor aflat în dezbatere publică? – elaborat de Diana Jitaru
Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică proiectul Legii minelor, care urmează să înlocuiască Legea minelor nr. 85/2003…

CCR a fost sesizată cu privire la definirea infracţiunii continuate. Ce a decis? – elaborat de Diana Jitaru
În doctrina penală, infracţiunea continuată a cunoscut o adevărată evoluţie, plecând astfel de la reacţia împotriva asprimii pedepselor din perioada feudală…

Noi criterii pentru evaluarea riscului fiscal în cazul înregistrării și anulării înregistrării în scopuri de TVA – elaborat de Avocat Stoia Irina
În ultima vreme TVA-ul dă mari bătăi de cap celor care au firme sau care intenționează să constituie una…

Modul de soluţionare a cererii de strămutare, subiect de sesizare CCR! – elaborat de Diana Jitaru
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie strămută judecarea unei cauze de la curtea de apel competentă la o altă curte de apel…

Drepturile persoanei private de libertate în procesul penal și a celei arestate în baza unui mandat european de arestare – elaborat de Avocat Stoia Irina
Pentru a ști să te aperi în fața unor situații delicate, este bine să îți cunoști drepturile, pentru că astfel eviți să fi supus unor abuzuri…

Proiectul de lege privind transplantul uman se află în dezbatere publică! – elaborat de Diana Jitaru
Transplantul țesuturi şi celule de origine umană este un domeniu din medicină…

Noutăți privind organizarea profesiei de practician în insolvență – elaborat de Avocat Stoia Irina
Pe fondul crizei economice tot mai multe firme au ajuns în stare de insolvență sau au dorit să intre în procedura de lichidare…

Îndeplinirea defectuoasă a îndatoririlor profesionale. Când reprezintă o infracțiune de serviciu? – elaborat de Tomi Tohaneanu
Exprimările vagi, echivoce, pot suna foarte bine într-o lucrare de beletristică, însă textul legii penale – a cărei interpretare eronată poate nărui destine umane…

Legea privind exercitarea profesiei de avocat, în atenţia CCR! – elaborat de Diana Jitaru
Exercitarea profesia de avocat este reglementată de Legea nr. 51/1995 unde se prevede că profesiaa de avocat este organizată şi funcţionează…

Strategia privind securitatea şi sănătatea în muncă se află în dezbatere publică – elaborat de Diana Jitaru
Securitatea şi sănătatea în muncă (SSM) este parte integrantă a modului de organizare şi desfăşurare a proceselor de muncă…

Senatorii şi deputaţii trebuie să se supună unui nou Cod de conduită! – elaborat de Diana Jitaru
Conduita deputaţilor şi senatorilor este un subiect tratat cu multă seriozitate, recent fiind adoptată Hotărîrea nr. 77/2017 privind Codul de conduită…

Cercetarea disciplinară a cadrelor militare, subiect de sesizare CCR – elaborat de Diana Jitaru
A fi militar este un mod de viaţă, în care se împletesc spiritul riguros, temperamentul dinamic, sacrificiul. De bună seamă…

Stoparea și recuperarea ajutoarelor de stat/de minimis – elaborat de Avocat Stoia Irina
De ani buni de zile statul acordă aceste ajutoare de stat care reprezintă un sprijin financiar acordat unei întreprinderi pe o durată de 3 ani fiscali…

Ai depus o acțiune prin fax sau e-mail în ultima zi a termenului după ora 16? Este în termen sau este tardiv promovată? – elaborat de Avocat Stoia Irina
În prezent mijloacele moderne de comunicare fax-ul, dar în special e-mail-ul sunt folosite pentru a transmite…

Caracter discriminatoriu la acordarea indemnizației de maternitate pentru cei care au și profesie liberală – elaborat de Avocat Stoia Irina
Natalitatea din România este în pragul colapsului și, deși toată lumea se arată îngrijorată de acest fenomen, nimeni nu mișcă un deget pentru a-i stimula pe români să aducă pe lume copii…
Infracţiunea de abuz în serviciu, din nou în atenţia CCR! – elaborat de Diana Jitaru
Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos…
Au fost aduse completări şi modificări programului “Prima Casă” – elaborat de Diana Jitaru
Programul “Prima Casă” a fost şi este programul cel mai râvnit de către români. Potrivit noutăţilor legislative, recent au fost aduse unele modificări…
Legea dării în plată vs. dreptul de proprietate – elaborat de Diana Jitaru
Legea dării în plată de la adoptare şi până în prezent a constituit subiectul mai multor critici şi au fost formulate …
Hotărâre care să țină loc de act de vânzare cumpărare. Este necesar ca proprietarii să aibă impozitul achitat? – elaborat de Avocat Stoia Irina
O problemă care a generat sesizarea ÎCCJ pentru a fi clarificată a fost cea privind cazul unei acțiuni prin care se solicită constatarea valabilității…
Care este scopul agențiilor de mediere între cererea și oferta de muncă zilieră? – elaborat de Diana Jitaru
Medierea între cererea și oferta de muncă zilieră este utilă prin sprijinirea directă, concretă și complexă a zilierilor în căutarea…
Proiectul de hotărâre privind registrul general al salariaţilor din sectorul public se află în dezbatere – elaborat de Diana Jitaru
Registrul general de evidenţă al salariaţilor din sectorul public a devenit o necesitate odată cu adoptarea ultimelor noutăţi legislative din domeniul dreptului muncii…
Utilizarea auxiliarelor didactice în școlile din România. Ce prevede noua metodologie? – elaborat de Tomi Tohaneanu
După cum bine spunea Seneca în urmă cu două milenii, omul nu învață pentru școală, ci spre a fi pregătit pentru viață…
Condițiile încetării detașării judecătorilor și procurorilor, motiv de sesizare al CCR – elaborat de Avocat Stoia Irina
Statutul procurorilor și judecătorilor a stabilit care sunt condițiile cu privire la delegarea, detașarea și transferul acestora…
O noua propunere legislativă în domeniul dreptului muncii se află pe masa senatorilor! – elaborat de Diana Jitaru
O noua propunere legislativă în domeniul dreptului muncii se află pe masa senatorilor potrivit ştirilor juridice
Pot concubinii să refuze să depună mărturie într-un proces penal? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Este bine cunoscut faptul că România este printre ultimele state ale Uniunii Europene care nu aprobă parteneriatele sau uniunile civile de niciun fel…
Efectele întreruperii cursului prescripţiei răspunderii penale, subiect de sesizare CCR – elaborat de Diana Jitaru
Prescripţia înlătură răspunderea penală în cazul săvârşirii unor infracţiuni cu excepţiile prevăzute de lege…
Care este instanța competentă să judece nulitatea absolută a unui contract de muncă în cazul unui conflict de interese? – elaborat de Avocat Stoia Irina
V-ați întrebat vreodată cum a apărut conflictul de interese în societatea românească? Octavian Paler a găsit răspunsul: „Politica nu are principii...
Procedura camerei preliminare este una pur formală? – elaborat de Diana Jitaru
Procedura camerei preliminare este o instituţie relativ recentă care a fost introdusă de prevederile noilor coduri penale…
Optezi pentru plata defalcată a TVA-ului? Cum se anulează penalitățile de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Prin Ordonanța 23/2017 s-a prevăzut posibilitatea pentru contribuabili de a plăti defalcat TVA…
Anterior deciziei de recuperare a pensiei este obligatorie emiterea unei decizii de suspendare a plății acesteia? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Sunt cazuri în care se constată că pensiile au fost încasate necuvenit de anumite persoane, caz în care se demarează procedura de recuperare a acestor sume…
Contravenţiile prevăzute în Legea energiei electrice încalcă principiul legalităţii şi securităţii juridice? – elaborat de Diana Jitaru
Cadrul de reglementare pentru desfăşurarea activităţilor în sectorul energiei electrice şi al energiei termice produse în cogenerare…
Legea pentru exercitarea profesiunii de medic veterinar – armonizată cu legislația UE. Care-s noutățile legislative? – elaborat de Tomi Tohaneanu
Deseori, graba strică treaba! Alteori, însă, graba reprezintă unica soluție, pentru evitarea unor pagube ori sancțiuni…
Subcontractarea contractului de achiziţie publică! – elaborat de Diana Jitaru
Subcontractarea a generat o multitudine de controverse şi probleme practice sub imperiul vechii legislaţii privind atribuirea contractelor…
Legislaţie utilă:
  • Ordinul nr. 96/2017 – pentru aprobarea Regulamentului de organizare a activităţii de mentenanţă
  • OUG nr. 77/2017 – privind înfiinţarea Centrului Naţional pentru Informaţii Financiare
  • Hotărârea nr. 77/2017 – privind Codul de conduită al deputaţilor şi senatorilor