Sunt cazuri în care se constată că pensiile au fost încasate necuvenit de anumite persoane, caz în care se demarează procedura de recuperare a acestor sume. Problema care a generat o practică neunitară a fost aceea de a clarifica dacă înainte de a se emite decizie de recuperare a acestor sume de bani trebuie ca cei de la casa de pensii să emită o decizie de suspendare a plății acesteia. În acest sens, a fost sesizată ÎCCJ pentru a lămuri acest aspect.
Ce prevede legislația în materie?
Știrile juridice arată că sumele încasate necuvenit cu titlu de prestații sociale urmează a fi recuperate de la beneficiari în termen de 3 ani. Dacă este vorba de alte sume de bani decât pensiile, recuperarea va fi efectuată de către angajator sau de instituția care efectuează plata drepturilor de asigurări sociale.
Dacă recuperarea se face de către casa de pensii, aceasta va avea la bază o decizie care constituie titlu executoriu. Rețineți că debitele reprezentând contribuții de asigurări sociale sau prestații de asigurări sociale mai mici de 10 lei cât și sumele rămase nerecuperate de pe urma beneficiarilor decedați nu se mai urmăresc.
Legiuitorul a stabilit o serie de cazuri în care plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care pensionarul şi-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat, cu care România a încheiat convenţie de reciprocitate în domeniul asigurărilor sociale, dacă, potrivit prevederilor acesteia, pensia se plăteşte de către celălalt stat, dacă pensionarul de invaliditate sau pensionarul urmaș nu se prezintă la revizuirea medicală obligatorie sau nu mai urmează programele recuperatorii.
Suspendarea pensiei are loc atunci când pensionarul urmaș a împlinit 16 ani și nu face dovada continuării studiilor sau dacă soțul supraviețuitor care primește o pensie de urmaș s-a recăsătorit sau dacă realizează venituri brute lunare mai mari de 35% din câștigul salarial mediu brut sau dacă acesta optează pentru o altă pensie din același sistem sau dintr-un alt sistem de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii.
De exemplu, pentru copilul care beneficiază de o pensie de urmaș și nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu 1 octombrie a anului în curs, iar plata indemnizației pentru însoțitor se suspendă pe perioada în care pensionarul este internat într-o instituție de asistență socială sau într-o unitate medicală specializată în care se asigură supraveghere și îngrijire permanentă (cu excepția cazului în care pensionarul este nevăzător).
De reținut că suspendarea plății pensiei și/sau a indemnizației pentru însoțitor are loc și la cererea pensionarului, caz în care suspendarea plății se face începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.
Legiuitorul a stabilit că încetarea, suspendarea sau reluarea plății pensiei sau orice modificare a drepturilor de pensie are loc prin decizie emisă de casa de pensii.
Care au fost opiniile instanțelor de judecată?
Unele instanțe au apreciat că anterior emiterii unei decizii de recuperare de debit este necesar să fie emisă o decizie de suspendare/sistare a pensiei. Au susținut acest punct de vedere dând exemplul unui pensionar încadrat în gradul I sau II de invaliditate care desfășoară activități pe bază de contract de muncă sau care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puțin de 4 ori câștigul salarial mediu brut ca și PFA sau administratori pe bază de contract de administrare/management și pentru care sancțiunea legală este suspendarea plății pensiei. Dacă nu s-ar emite o decizie de către casa de pensii de suspendare/modificare a pensiei, atunci sumele de bani nu ar putea fi calificate ca fiind încasate necuvenit.
Alte instanțe au opinat că decizia de recuperare a debitului nu este condiționată de emiterea deciziei de suspendare/sistare a pensiei. Argumentul acestor instanțe este recuperarea sumelor încasate pe durata cât a fost încălcată interdicția de cumul nu poate fi condiționată de o suspendare retroactivă a plății acestora, pentru că acestea sunt venituri necuvenite și recuperarea lor poate avea loc în termenul general de 3 ani fără emiterea unei decizii anterioare de suspendare.
Ce a decis ÎCCJ?
ÎCCJ a pronunțat Decizia 12/2017 care a fost publicată în Monitorul Oficial 849 din 26 octombrie 2017. ÎCCJ a apreciat că dreptul la asigurări sociale și cel la pensie se stabilesc prin decizie a casei de pensii. Corelativ și încetarea, suspendarea sau reluarea plății pensiei sau orice modificare a drepturilor de pensie are loc tot prin decizie emisă de casa de pensii.
Ținând cont de aceste prevederi ÎCCJ consideră că dreptul asiguratului ia naștere prin decizie și nu poate fi modificat decât tot printr-o decizie prin care să se dispună cu privire la dreptul de pensie.
În susținerea acestei afirmații se poate vedea care este succesiunea operațiunilor atunci când dreptul la pensie se modifică prin revizuire. Astfel, are loc emiterea deciziei de revizuire prin care se corectează cuantumul pensiei ca urmare a unei erori de calcul sau a unei aplicări greșite a legii. Ulterior acestei operațiuni are loc acordarea sau recuperarea sumelor rezultate în urma revizuirii în cadrul termenului general de prescripție de 3 ani calculat de la data constatării diferențelor. Deciziile de recuperare a sumelor încasate necuvenit sunt titluri executorii și sunt emise pe baza unor decizii de revizuire a drepturilor stabilite inițial.
În concluzie, ÎCCJ admite recursul în interesul legii și stabilește că legalitatea deciziei de recuperare a sumelor încasate necuvenit cu titlu de prestații de asigurări sociale este condiționată de suspendarea sau de sistarea anterioară sau concomitentă a pensiei printr-o decizie emisă de casele de pensii.