Optezi pentru plata defalcată a TVA-ului? Cum se anulează penalitățile de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale?


Prin Ordonanța 23/2017 s-a prevăzut posibilitatea pentru contribuabili de a plăti defalcat TVA. Astfel, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA au obligația să deschidă și să utilizeze cel puțin un cont de TVA pentru încasarea și plata TVA. La fel, instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA au aceeași obligație privind contul pentru încasarea TVA. Aceste conturi de TVA se deschid în lei și valută.

Cei care optează pentru plata defalcată a TVA în perioada 1 octombrie-31 decembrie 2017 notifică organul fiscal cu privire la intenția lor și vor aplica mecanismul începând cu ziua următoare celei în care sunt publicate în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA pentru facturile emise și avansurile încasate începând cu această dată.

Prin această OG s-a decis acordarea unor facilități pentru persoanele impozabile  care adoptă acest mecanism în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017. Una dintre facilități o reprezintă anularea penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv.

Astfel, a fost elaborat Ordinul ANAF 2800/2017 pentru aprobarea Procedurii privind anularea penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, în cazul contribuabililor care optează pentru plata defalcată a TVA, precum și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare care a fost publicat în Monitorul Oficial 846 din 25 octombrie 2017. Prevederile sale se aplică de la publicare.

Cine sunt beneficiarii acestor facilități fiscale?

În afara persoanelor impozabile  care adoptă plata defalcată a TVA în perioada 1 octombrie-31 decembrie 2017, legiuitorul aplică aceste facilități și pentru contribuabilii fără domiciliu fiscal în România cu condiția să își desemneze un împuternicit. În plus, facilitățile se acordă și în cazul obligațiilor vamale de plată reprezentând TVA transmise organului fiscal competent de către autoritatea vamală în vederea recuperării.

Care sunt facilitățile fiscale?

Știrile juridice arată că organul fiscal acordă ca facilități amânarea la plată a penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv și anularea penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv.

Penalitățile de întârziere sunt aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv, a acelorași obligații fiscale cuprinse în decizii de impunere comunicate până la 30 septembrie 2017 cu termen de plată după această dată, a celor cuprinse într-o eșalonare la plată în derulare la 30 septembrie 2017 a cărei valabilitate se pierde până la 31 decembrie 2017 inclusiv.

Penalitățile de întârziere se referă și la obligațiile fiscale principale reprezentând TVA pentru care se obține o eșalonare de plată în perioada 1 octombrie-31 decembrie 2017, pentru cele restante la 30 septembrie 2017, inclusiv,  dar pentru care contribuabilul depune odată cu notificarea privind opțiunea de plată defalcată a TVA și o cerere de renunțare la efectele suspendării actului administrativ fiscal până la 31 decembrie 2017, inclusiv.

Facilitățile fiscale se referă și la obligațiile fiscale principale reprezentând TVA restante la 30 septembrie 2017 inclusiv cuprinse într-un act administrativ fiscal a cărui executare este suspendată la 30 septembrie 2017 și care încetează până la 31 decembrie 2017, inclusiv și privesc și obligațiile fiscale stabilite suplimentar de către organele de inspecție fiscală ca urmare a unie cereri de rambursare care la 31 decembrie 2017 se afla în curs de soluționare.

Cum se acordă amânarea la plată?

După ce organul fiscal primește notificarea privind opțiunea de plată defalcată a TVA comunică către contribuabil decizia de amânare la plată a penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA și către unitățile unde debitorul are conturi bancare deschise sau către terții popriți o adresă de sistare a executării silite prin poprire.

Noutățile legislative arată că pentru penalitățile de întârziere nu se începe sau se suspendă procedura de executare silită și nu se efectuează stingerea până la comunicarea deciziei de anulare la plata penalităților de întârziere sau a deciziei de repunere a penalităților de întârziere amânate la plată.

Dacă pe durata amânării la plată se emite decizie privind obligațiile de plată accesorii, organul fiscal va emite și o decizie de modificare a deciziei de amânare la plată a penalităților de întârziere aferente obligațiilor principale reprezentând TVA. Decizia de modificare a deciziei de amânare la plată a penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA înlocuiește decizia emisă anterior.

Cum se anulează penalitățile de întârziere?

Știrile juridice arată că anularea acestora are loc din oficiu în baza notificării privind opțiunea de plată defalcată a TVA depusă în perioada 1 octombrie-31 decembrie 2017. În baza notificării, în perioada 1 -31 ianuarie 2018, organul fiscal emite decizie de anulare a penalităților, dacă sunt întrunite condițiile legale. Dacă nu sunt întrunite condițiile prevăzute în OG 23/2017, atunci amânarea la plată nu mai este valabilă și organul fiscal emite către contribuabil decizia de repunere a penalităților de întârziere amânate la plată.

Cum are loc amânarea la plată pentru contribuabilii care beneficiază de eșalonări la plată?

Cei care depun notificare și care la 30 septembrie 2017 beneficiază de eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA și cei care obțin eșalonarea în perioada 1 octombrie-31 decembrie 2017 pot beneficia de anularea penalităților de întârziere, dacă îndeplinesc condițiile impuse de OG 23/2017 și doresc și menținerea eșalonării la plată.

Exemple de condiții impuse de OG 23/2017 sunt: fie ca toate obligațiile fiscale principale reprezentând TVA, restante la data de 30 septembrie 2017, inclusiv, precum și cele stabilite prin decizii de impunere comunicate până la data de 30 septembrie 2017, cu termen de plată după această dată, să se stingă prin orice modalitate prevăzută de Codul de procedură fiscală, până la data de 21 decembrie 2017, inclusiv, fie ca dobânzile aferente obligațiilor fiscale  de mai sus stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligațiilor fiscale principale să se stingă prin orice modalitate prevăzută de Codul de procedură fiscală, până la data de 21 decembrie 2017, inclusiv sau contribuabilul să aibă depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data de 31 decembrie 2017.

Organul fiscal emite decizia de amânare la plată a penalităților de întârziere și emite și comunică contribuabilului decizii prin care modifică decizia de modificare a deciziei de eșalonare la plată a obligațiilor fiscale și decizia de modificare a deciziei de amânare la plată a penalităților de întârziere și a penalităților de nedeclarare.

Dacă sunt întrunite prevederile legale pentru  a beneficia de facilitate, organul fiscal emite și comunică contribuabilului decizia de anulare a penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA.

Dacă nu sunt îndeplinite condițiile pentru acordarea facilității, penalitățile de întârziere amânate la plată se repun în sarcina contribuabilului, caz în care se emite și se comunică decizia de modificare a deciziei de eșalonare la plată a obligațiilor fiscale și decizia de modificare a deciziei de amânare la plată a penalităților de întârziere și a penalităților de nedeclarare. Penalitățile de întârziere amânate la plată se reintroduc în eșalonarea la plată prin refacerea graficului de plată cu păstrarea perioadei de eșalonare aprobate.