Legea privind calitatea apei potabile va suferi modificări!


Legea privind calitatea apei potabile va suferi unele modificări potrivit unui proiect de lege.

Astfel, potrivit noutăţilor legislative, planurile de siguranță a apei vor deveni obligatorii, începând din 2021, pentru sistemele de aprovizionare cu apă potabilă, colective sau individuale, care furnizează în medie o cantitate de apă mai mare de 1.000 mc/zi sau care deservesc mai mult de 5.000 de persoane.

Urmează ca, până la 31 decembrie 2018, prin ordin comun al ministrului Sănătății, ministrului Apelor și Pădurilor și ministrului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, să fie aprobat un Cadru general pentru Planurile de siguranță ale apei, precum și stabilirea responsabilităților autorităților competente, producătorilor și distribuitorilor de apă privind întocmirea, evaluarea și avizarea Planurilor de siguranță a apei.

Planurile de siguranță a apei vor fi modificate ori de câte ori intervin modificări în elementele constitutive și de operare a sistemului de aprovizionare cu apă sau în calitatea sursei de apă și vor fi reavizate periodic de către autoritățile competente, din 3 în 3 ani.

Aceste modificări ale Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile vin în concordanţă cu normele legislative  europene.

Încă din anul 2004, Organizația Mondială a Sănătății a elaborat metoda de abordare a planului privind siguranța apei care se bazează pe principiile de evaluare și de gestionare a riscurilor, prevăzute în Ghidul privind calitatea apei potabile publicat de aceasta.

Orientările respective, împreună cu standardul EN 15975 privind securitatea alimentării cu apă potabilă, sunt principii recunoscute la nivel internațional, care stau la baza producției, distribuției, monitorizării și analizei parametrilor apei potabile.
În România autoritatea competentă privind calitatea apei potabile este Ministerul Sănătății care are atribuții de supraveghere şi control al monitorizării calităţii apei potabile în scopul verificării faptului că apa distribuită consumatorului, deci apa de la robinet, se conformează la cerinţele de calitate şi nu creează riscuri pentru sănătatea publică, precum și atribuții de informare a consumatorilor în cazul prezenței unor riscuri asupra sănătății și informare asupra calității apei potabile. Autoritatea competentă privind sursele de apă destinate potabilizării este Ministerul Apelor și Pădurilor, care gestionează Legea apelor 107/1996 cu completările și modificările ulterioare, actul normativ prin care este transpusă Directiva Cadru Apă.

Asigurarea conformării la parametrii de calitate revine producătorilor și distribuitorilor de apă. In unele situații, mai ales în mediul rural sistemele de aprovizionare cu apă sunt gestionate de
autoritățile publice locale.