Decizia legiuitorului de a restitui banii românilor care au achitat taxa auto de poluare și cea privind timbrul de mediu, nu a venit dintr-un impuls de generozitate și din dorința de a îndrepta o greșeală. Impulsul a venit de la Curtea Europeană de Justiție care a stabilit că modul în care statul român înțelege să restituie sumele încasate contravine principiilor Uniunii Europene.
Efectul acestor hotărâri ale CJUE îl reprezintă obligația statului român și a autorităților fiscale de a restitui integral și imediat taxa auto colectată nelegal pentru a evita declanșarea unei acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru al UE.
Mulți români și-au căutat dreptatea în instanță unde au obținut hotărâri favorabile prin care statul român trebuia să le restituie această taxă. Ținând cont că nu au primit banii obținuți pe cale judecătorească, cei interesați au demarat procedura de executare silită în cadrul căreia executorii judecătorești au demarat popriri și validări de popriri pe conturile ANAF și AFM (Administrația Fondului de Mediu) și sechestre pe bunurile instituțiilor.
În plus, valul nemulțumirii românilor care au declanșat acțiuni în instanță și au câștigat a dus la obligarea AFM la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de aceste procese, a celor privind executarea silită , sume care reprezintă 13-36% în raport cu valoarea taxei-propriu zise.
Ținând cont de aceste aspecte, a fost adoptată OUG 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial 644 din 7 august 2017, prevederile sale intrând în vigoare chiar de la această dată.
Normele metodologice de aplicare a OUG vor fi aprobate în termen de 60 de zile calculat de la 7 august 2017. Modelul de cererea de restituire va fi aprobat în 15 zile care se calculează începând cu 7 august 2017.
Cine intră sub incidența acestei OUG?
Toți cei care au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa de poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule, indiferent de la data la care au fost plătite, pot solicita restituirea acesteia.
Care este data limită până la care se poate face cererea de restituire?
Cei în cauză pot face cererea începând cu 7 august 2017 până la 31 august 2018. Rețineți că cererea o pot face doar cei care nu au primit până la 7 august 2017 banii înapoi. Știrile juridice arată că, dacă aceste taxe au fost achitate de societățile de leasing, cererea de restituire se face de către proprietarii care au cumpărat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar.
La cererea de restituire se va atașa în original sau în copie documentul doveditor al plății taxei respective (chitanța fiscală, ordinul de plată și extrasul de cont) care să ateste plata acesteia și copii după cartea de identitate a mașinii și a certificatului de înmatriculare. Cererea însoțită de aceste acte se depune la ANAF.
Când se restituie banii?
După ce va analiza cererea de restituire și actele atașate acesteia, organul fiscal va emite o decizie de restituire. Noutățile legislative prevăd că restituirea pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa de poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule are loc în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018, iar pentru timbrul de mediu pentru autovehicule în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.
Cei nemulțumiți de decizia emisă de organul fiscal, o pot contesta în 45 de zile de la comunicarea sa, iar contestația este soluționată tot printr-o decizie pe care cei nemulțumiți o pot ataca la instanța judecătorească de contencios administrativ.
Cum vor proceda cei care au hotărâri judecătorești definitive de restituire a sumelor?
Pot fi persoane care la 7 august 2017 să aibă astfel de hotărâri, dar să nu se fi emis încă decizii de soluționare a cererii de restituire sau persoane ale căror hotărâri judecătorești devin executorii după 31 august 2018.
Știrile juridice arată că în cazul acestora nu se va respecta calendarul de restituire prevăzut în OUG 52/2017. Aceștia vor depune cererile de restituire la organul fiscal și vor putea primi banii mai devreme decât cei care sunt obligați să urmeze procedura administrativă.
Rețineți că dobânzile datorate contribuabililor în cazul restituirii sumelor stabilite prin hotărâri judecătorești sunt cele dispuse de instanța de judecată.
Ce se întâmplă cu cei care au decizii de restituire la 7 august 2017?
Cei care au achitat banii reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și au decizii de restituire, nu mai au obligația de a depune cereri de restituire. Acestora li se vor restitui, din oficiu, de către organul fiscal sumele respective în termen de 120 de zile. Termenul curge de la intrarea în vigoare a normelor metodologice de aplicare a OUG.
Pentru cei care au achitat timbrul de mediu și sunt în posesia unor decizii de restituire la 7 august 2017, sumele li se vor restitui, din oficiu, într-un an începând cu 7 august 2017.
Rețineți că dobânzile datorate contribuabililor aferente acestor taxe se achită de către organele fiscale pentru perioada cuprinsă între data perceperii taxelor și data restituirii lor sau conform prevederilor din hotărârile judecătorești.
Cum vor proceda cei care au depus cereri de restituire, dar nu au primit nicio decizie în acest sens?
Noutățile legislative prevăd că aceștia nu trebuie să depună alte cereri de restituire la organul fiscal. Lor li se vor restitui, din oficiu, de către organul fiscal, sumele aferente în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a normelor metodologice de aplicare a OUG.
Ce se întâmplă cu executările silite inițiate în prezent?
Legiuitorul a stabilit că începând cu 7 august 2017 orice procedură de executare silită va fi suspendată de drept până la 31 decembrie 2018, respectiv 31 martie 2019.
În concluzie?
Conform DEX, taxa este „o sumă de bani care se plătește unei instituții în schimbul unor servicii prestate sau al anumitor drepturi.” În cazul nostru, am achitat o taxă fără să primim ceva în schimbul ei, în condițiile în care instanțele europene au declarat-o nelegală, iar cele române au dispus restituirea ei de către statul român către cei care au achitat-o. În final, s-a decis restituirea ei pe cale adminsitrativă pentru a stopa valul de procese și de executări silite.