Amnistia fiscală în cazul pensiilor


La 1 octombrie 2014 a intrat în vigoare legea 125/2014 prin care legiuitorul a stabilit că sumele încasate necuvenit de pensionari și care au fost recuperate de stat în perioada 1 ianuarie 2011 – 1 octombrie 2014 urmează a fi restituite eșalonat în plăți anuale egale, într-o perioadă de 5 ani, începând cu 1 ianuarie 2015. Practic, returnarea sumelor are loc între 1 ianuarie 2015- 31 decembrie 2019.

Aceste sume se restituie doar la solicitarea pensionarului care depune în acest sens o cerere la casa de pensii în a cărei evidență se află. Rețineți că sumele restituite nu vor fi actualizate cu indicele de inflație și nu vor fi purtătoare de dobânzi, penalități de întârziere sau majorări de întârziere.

Caz practic

În aprilie 2012 instanța a obligat casa de pensii să repună în plată pensiile de serviciu ale reclamanților și să le achite diferențele dintre pensia încasată și cea de serviciu începând cu 1 august 2011 și până la punerea în executare a hotărârii judecătorești. Împotriva acestei hotărâri, casa de pensii a declarat recurs, care a fost admis în septembrie 2012. Ulterior, casa de pensii a emis decizii de recuperare a sumelor încasate necuvenit și a trecut la executarea silită a acestora.

Reclamanții au apreciat că le sunt aplicabile prevederile legii 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii. În mai 2015 reclamanții au chemat în judecată casa de pensii și au cerut să fie obligată să emită decizii de scutire de la plata debitelor și să restituie sumele constituite cu titlu de debit în sarcina lor, a căror recuperare a început în noiembrie 2012.

În aprilie 2016 instanța a admis acțiunea și a obligat casa de pensii să emită decizii de scutire de la plata debitelor și să restituie sumele reținute către reclamanți. Împotriva acestei sentințe a declarat apel casa de pensii pe motiv că debitele reținute în sarcina reclamanților nu au fost constituite ca diferențe între sumele stabilite și cele legal cuvenite, dintr-o eroare a casei de pensii, ci ca urmare a deciziei curții de apel care a stabilit irevocabil printr-o hotărâre judecătorească că reclamanților nu li se cuvin sumele reprezentând pensie de serviciu. Casa de pensii a apreciat că prevederile legii 125/2014 nu sunt aplicabile în speța de față, ținând cont că debitele provin din punerea în executare a unor hotărâri judecătorești executorii.

În cadrul apelului declarat de casa de pensii a fost sesizată ÎCCJ pentru a se pronunța dacă sumele reprezentând pensie, indemnizație socială pentru pensionari și indemnizație pentru însoțitor, încasate în baza unor hotărâri judecătorești, se recuperează sau nu.

Ce a decis ÎCCJ?

ÎCCJ a pronunțat Decizia 40/2017 care a fost publicată în Monitorul Oficial 560 din 14 iulie 2017. Practic, ÎCCJ trebuie să aprecieze dacă art. 1 alin. 1 din legea 125/2014 se aplică în cazul practic supus atenției. Legiuitorul a precizat că prin derogare de la prevederile legii 263/2010, debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina pensionarilor aflați în evidența sistemului public de pensii la 1 octombrie 2014, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari și indemnizație pentru însoțitor, nu se recuperează.

Știrile juridice arată că sumele încasate necuvenit cu titlu de prestații de asigurări sociale se recuperează de la beneficiari în termenul general de prescripție de 3 ani. Sub incidența legii 125/2014 intră pensiile, indemnizațiile sociale pentru pensionari, indemnizațiile pentru însoțitor stabilite în sistemul public de pensii, pensiile recalculate și cele de serviciu.

Legiuitorul s-a referit fie la debitele anterioare lui 1 octombrie 2014 necuvenite beneficiarului pentru care casele de pensii au emis titlu executoriu, fie la cazul în care titlurile executorii cu privire la drepturi necuvenite pentru perioada anterioară lui 1 octombrie 2014, urmau să fie emise. Noutățile legislative arată că, indiferent de momentul la care debitul a fost constatat, anterior sau ulterior lui 1 octombrie 2014, scutirea de la plata debitului se aplică dacă suma reprezentând debitul este corespunzătoare perioadei anterioare lui 1 octombrie 2014.

Cu privire la debitele ce rezultă din hotărâri judecătorești, ÎCCJ apreciază că riscul pe care și-l asumă creditorul este acela de a fi obligat la întoarcerea totală sau parțială a executării, în cazul modificării sau desființării hotărârilor judecătorești în apel sau recurs. Legea 125/2014 a dorit aplicarea unei amnistii fiscale și aplicarea unei derogări de la dispozițiile procedurale privind executarea hotărârilor cu caracter provizoriu, evitându-se efectele juridice ale întoarcerii executării.

În concluzie, ÎCCJ a admis sesizarea și a stabilit că sumele reprezentând pensie, indemnizație socială pentru pensionari și indemnizație pentru însoțitor, încasate în baza unor hotărâri judecătorești desființate în căile de atac, nu se recuperează.

Ce a decis instanța în cazul practic?

Ținând cont de decizia ÎCCJ, instanța de apel a respins ca nefondat apelul casei de pensii, deci pensionarii urmează să își primească sumele reținute anterior.