Modificări importante au fost aduse prin O.U.G nr. 51/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 508/2017, Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Ce este nou?
Certificatele de încadrare în grad de handicap pentru copii au termene de valabilitate diferite
Astfel, se prevede că termenul de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru copii se stabilește ținând cont de situația concretă a copilului din punct de vedere al deficiențelor/ afectărilor, limitărilor de activitate și restricțiilor de participare și este de minimum 6 luni şi maximum 2 ani, termenul de valabilitate putând fi mai mic de 6 luni și mai mare de doi ani, dar nu mai mare de 2 ani și 6 luni.
Reamintim că până în momentul de faţă comisia era cea care stabilea valabilitatea certificatului de încadrare la cel mult doi ani de zile, indiferent de situație.
De la aceste prevederi se instituie şi o excepţie, şi anume se prevede că pentru copiii cu handicap a căror afecţiune necesită îngrijiri medicale paliative, certificate de medicul de specialitate, Comisia pentru protecţia copilului stabileşte un termen de valabilitate a certificatului valabil până la vârsta de 18 ani.
Se doreşte debirocratizarea
Persoanele cu dizabilități vor primi din oficiu prestația socială și nu vor mai fi obligate să depună o cerere în acest sens.
Această hotărâre s-a adoptat deoarece s-a constatat că nu toate persoanele cu dizabilități știau că trebuie să depună o cerere specială pentru primi prestația socială, după obținerea certificatului cu handicap.
Noile prevederi stabilesc faptul că prestația socială se acordă automat, după obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap, nemaifiind necesară depunerea unei cereri, așa cum prevedea varianta veche a legii.
Nu în ultimul rând, măsura este una de debirocratizare, astfel încât să se evite drumurile inutile și cozile la ghișee.
Se recunoaşte oficial limbajul mimico-gestual
Limbajul mimico-gestual va fi recunoscut oficial ca mijloc de comunicare specific persoanelor cu handicap auditiv.
Spre exemplu, persoanele cu deficiențe de auz vor putea beneficia de un interpret mimico-gestual la susținerea examenului de bacalaureat, în contextul în care s-a constatat o rată foarte mică de promovare a acestuia, de către persoanele din această categorie, și anume de sub 1%.
În același timp, măsura are menirea de unificare a limbajului mimico-gestual, în condițiile în care, în practică s-a constatat existența mai multor regionalisme.
Prestaţiile sociale se vor acorda din oficiu
Se prevede faptul că plata prestaţiilor sociale se face din oficiu, în baza deciziei directorului executiv al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului. Iar în cazul în care persoana încadrată în grad de handicap nu doreşte să beneficieze de prestaţii sociale poate depune cerere în acest sens.
Dreptul la prestaţii sociale se acordă începând cu luna următoare celei în care persoana a fost încadrată în grad de handicap şi încetează cu luna următoare celei în care persoana nu mai este încadrată în grad de handicap sau în cazul depunerii cererii de renunţare la acest drept.