Este funcționar public profesorul din învățământul preuniversitar de stat ? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Se spune că „atunci când un stat nu își plătește profesorii, copiii sunt cei ce plătesc în cele din urmă.” (Guy Bedos) Însă, de multe ori, și profesorii plătesc cu propria libertate…
Infracțiunea de conflict de interese, motiv de sesizare al ÎCCJ – elaborat de Avocat Stoia Irina
Infracțiunea de conflict de interese a fost reglementată în vechiul Cod penal fiind preluată de actuala lege penală…
Legea asistenţei sociale a suferit unele modificări! – elaborat de Diana Jitaru
egea asistenţei sociale a suferit unele modificări recente aduse prin Legea nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii asistenţei sociale…
Ce prevede proiectul de Hotărâre privind susţinerea apicultorilor? – elaborat de Diana Jitaru
În ultimul timp mierea românească este din ce în ce mai apreciată la nivel internaţional. Ne putem mândri că avem una dintre cele mai calitative producţii de miere…
Ordonanţa privind regimul drumurilor va fi modificată potrivit unui proiect de lege! – elaborat de Diana Jitaru
Masele totale maxime admise, masele maxime admise pe axe, dimensiunile maxime admise şi caracteristicile conexe pentru vehiculele rutiere admise în circulaţie…
Avocații care au cel puțin 18 ani vechime în profesie ar putea fi magistraţi doar în urma unui interviu! – elaborat de Diana Jitaru
O propunere din partea Consiliului Superior al Magistraturii face mare vâlvă în ultimele zile…
Statul îşi propune să încurajeze ucenicia la locul de muncă! – elaborat de Diana Jitaru
Ucenicia conform prevederilor legale reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie…
Sintagma “anumite activităţi” din conţinutul infracţiunii de ucidere din culpă este lipsită de claritate? – elaborat de Diana Jitaru
Infracţiunea de ucidere din culpă este încriminată de Codul penal în art. 192 şi putem afirma că aceasta constituie una dintre cele mai dese infracţiuni săvârşite…
Judecătorul de cameră preliminară poate exercita două funcţii judiciare? – elaborat de Diana Jitaru
În procesul penal se exercită mai multe funcţii judiciare şi anume funcţia de urmărire penală, funcţia de dispoziţie asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei…
Valoarea tichetului de masă a crescut însă modificarea este nesemnificativă! – elaborat de Diana Jitaru
Angajatorii pot acorda salariaţilor tichete de masă în funcţie de numărul de zile lucrate în acea lună dar pot fi acordate şi tichete de creşă la cerere…
Ce modificări au fost aduse Ghidului carierei militare? – elaborat de Diana Jitaru
A fi militar este un mod de viaţă, în care se împletesc spiritul riguros, temperamentul dinamic, sacrificiul…
Liberul acces la justiţie vs. plângerea împotriva soluţiei de clasare – elaborat de Diana Jitaru
Conform Codului de procedură penală persoana a cărei plângere împotriva soluţiei de clasare, dispusă prin ordonanţă sau rechizitoriu, a fost respinsă poate face plângere…
Obligația organului judiciar de a informa pe suspect cu privire la schimbarea încadrării juridice, motiv de sesizare CCR – elaborat de Avocat Stoia Irina
Din nou a venit rândul Codului de procedură penală să continue seria excepțiilor de neconstituționalitate, fiind probabil codul cu cele mai multe sesizări…
Contestația în cadrul camerei preliminare, obiect al sesizării CCR – elaborat de Avocat Stoia Irina
Codul de procedură penală prevede că, după sesizarea instanței prin rechizitoriu, dosarul se repartizează aleatoriu judecătorului de cameră preliminară…
Notarii publici îşi pot face publicitate! Codul deontologic a fost modificat! – elaborat de Diana Jitaru
În unele activităţi, cum este cea de notar, era interzisă publicitatea pe motiv de concureţă neloială. Însă o noutate legislativă în domeniul, Hotărârea nr. 10/2017…
Soluţionarea cererilor de despăgubire de către Fondul de garantare a asiguraţilor sub lupa constituţionalităţii – elaborat de Diana Jitaru
Fondul de garantare a asiguraţilor se constituie ca persoană juridică de drept public. Organizarea şi funcţionarea Fondului se stabilesc…
Cheltuielile bugetare necesare desfășurării activităților de management al situațiilor de urgență vor fi suportate de la buget – elaborat de Diana Jitaru
Activitatea Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă este o componentă a sistemului securităţii naţionale şi reprezintă un ansamblu integrat de activităţi specifice…
Procedura de eliberare a cardurilor tahograf are o nouă reglementare! – elaborat de Diana Jitaru
Procedura de eliberarea, înlocuire, schimbare, înnoire şi retragere a cardurilor de tahograf a suferit recent unele modificări…
Începând cu 1 iulie se vor acorda pensiile recalculate pentru grupele I şi II de muncă! – elaborat de Diana Jitaru
Pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011…
S-a prorogat termenul intrării în vigoare a Legii privind reglementarea marketingului înlocuitorilor laptelui matern! – elaborat de Diana Jitaru
Legea privind reglementarea marketingului înlocuitorilor laptelui matern, nr. 207/2016, a atras numeroase critici şi întrebări însă mulţi au fost cei care au agreat aceste prevederi…
A fost înfiinţat Comitetul interministerial de analiză şi eficientizare a cheltuielilor publice – elaborat de Diana Jitaru
Cheltuielile publice constituie un subiect foarte mediatizat în ultima perioadă iar reducerea cheltuielilor bugetare este un obiectiv propus de actuala coaliţie de guvernare…
Legea dării în plată a constituit din nou motivul unei excepţii de neconstituţionalitate – elaborat de Diana Jitaru
Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite a făcut obiectul unor nenumărate excepţii de neconstituţionalitate…
Persoanele care refuză să se prezinte în faţa comisiilor de anchetă parlamentară vor fi sancţionate! – elaborat de Diana Jitaru
Se pare că parlamentarii şi-au îndreptat atenţia în ultimul timp pe alegerile prezidenţiale care au avut loc în anul 2009…
Modul în care a fost realizată o anchetă de către organele statului, motiv de condamnare a României la CEDO – elaborat de Avocat Stoia Irina
Atunci când ți s-a întâmplat să fi nedreptățit, îi dai crezare lui Eugen Barbu care spunea că, „dacă dreptatea, ar fi o sârmă, aș îndrepta-o” …
Revizuirea hotărârilor definitive în materie penală, a generat sesizarea CCR – elaborat de Avocat Stoia Irina
Potrivit Codului de procedură penală, revizuirea hotărârilor definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută, în anumite cazuri expres menționate de legiuitor…
Direcţia Generală pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei are un nou Regulament de organizare! – elaborat de Diana Jitaru
Direcţia Generală pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei este unitatea centrală de specialitate a Ministerului Afacerilor Interne…
Se va simplifica procedura de autorizare a producătorilor de baterii și acumulatori! – elaborat de Diana Jitaru
În prezent, în România, regimul bateriilor şi acumulatorilor şi al deşeurilor de baterii şi acumulatori este reglementat de Hotărârea Guvernului nr. 1132/2008…
A fost înfiinţat Departamentul pentru dezvoltare durabilă! – elaborat de Diana Jitaru
Guvernul a considerat necesar înfiinţarea unui nou departament. În acest context, noutatea legislativă o reprezintă înfiinţarea Departamentului pentru dezvoltare durabilă…
Se impune necesitatea unei noi reglementări privind cooperarea României cu Oficiul European de Poliție! – elaborat de Diana Jitaru
Înființarea Oficiului European de Poliție (Europol) a fost stabilită prin Tratatul privind Uniunea Europeană din 7 februarie 1992…
Atenţie la clauzele abuzive din contractele de credit! – elaborat de Diana Jitaru
Cred că “numărăm pe degete” persoanele care nu au un credit în zilele noastre. Tocmai datorită faptului că acest tip de contract, contract de credit…
Încă o condamnare la CEDO pentru lipsa unui proces echitabil – elaborat de Avocat Stoia Irina
Cei care și-au căutat dreptatea prin sălile de judecată au înțeles că „justiția târzie este justiție nulă.” (Willian Gladstone)…
Ce reguli se impun televiziunilor în campania electorală pentru alegerile parţiale din 11 iunie? – elaborat de Diana Jitaru
După cum ştim pe data de 11 iunie vor avea loc alegerile locale parţiale iar autorităţile se pregătesc temeinic pentru ca acestea să fie desfăşurate conform legii…
Acoperirea prejudiciului în cazul evaziunii fiscale. Care sunt consecințele? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Una dintre infracțiunile de care s-au făcut vinovați numeroși români, persoane fizice sau juridice, este evaziunea fiscală…
Condiţiile restituirii indemnizaţiei de creştere copil sub controlul constituţionalitaţii – elaborat de Diana Jitaru
Persoanele care au primit indemnizaţie de creştere copil dar nu li se cuveneau trebuie să înapoieze sumele. Acest aspect este menţionat în Legea nr. 126/2014…
Cauza Șerban vs. România. Ce efecte poate antrena omisiunea audierii în instanță a unor martori? – elaborat de Tomi Tohaneanu
În teorie, orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, de către o instanţă independentă, imparţială…
Este obligatoriu ca promisiunea de vânzare a unui imobil să fie în formă autentică? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Un proverb latin spune că “verba volant scripta manent” (vorbele zboară, scrisul rămâne)…
Neplata pensiei de întreținere față de mai mulți copii, infracțiune unică sau pluralitate de infracțiuni? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Infracțiunea de abandon de familie s-a regăsit în Codul penal din 1969 și a fost preluată și în actuala lege penală…
Este oficial! Ziua de 2 iunie este zi liberă pentru bugetari! – elaborat de Diana Jitaru
După cum ştiţi urmează o minivacanţă în perioada următoare. Începând cu acest an, 1 iunie…
Pescuitul comercial şi recreativ pe timpul nopţii este interzis în unele zone! – elaborat de Diana Jitaru
Pescuitul este una din cele mai vechi ocupaţii ale populaţiei din Delta Dunării şi reprezintă şi în prezent o activitate economică…
Popririle bancare se vor realiza mai rapid! – elaborat de Diana Jitaru
Ministerul Finanțelor Publice a reglementat încheierea unui protocol de colaborare între Fisc și Asociația Română a Băncilor (ARB) prin care să se facă mai repede popririle bancare…
Legea zilierilor a suferit modificări recente! Zilierii pot fi remuneraţi lunar în anumite cazuri! – elaborat de Diana Jitaru
Legea privind angajarea zilierilor nr. 52/2011 a suferit de-a lungul timpului mai multe modificări şi completări şi pe departe cele mai importante…
Donaţiile, darurile manuale şi sponsorizările în beneficiul MAI au un nou cadru legal! – elaborat de Diana Jitaru
Unităţile din aparatul central al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţile, instituţiile şi structurile subordonate…
Proiectul de Ordin privind Statutul Colegiului Fizioterapeuţilor se află în dezbatere publică! – elaborat de Diana Jitaru
Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de ordin pentru adoptarea Statutului Colegiului Fizioterapeuților din România…
Noțiunea de „autoritate publică” este similară cu cea de „instituție publică”? – elaborat de Avocat Stoia Irina
„Limba română e o poveste: fantastică pentru unii, imposibilă pentru alții!” (Costel Zăgan) De multe ori sensurile cuvintelor par similare…
Acordarea drepturilor persoanelor persecutate din motive etnice, motiv de sesizare a ÎCCJ – elaborat de Avocat Stoia Irina
Pentru a aduce o mică reparație pentru suferințele îndurate de unii români în perioada 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945, legiuitorul a decis să le acorde anumite indemnizații…
Crescătorii de ovine vor beneficia de sprijin financiar. Proiectul se află în dezbatere publică! – elaborat de Diana Jitaru
Recent a fost publicat spre dezbatere publică un proiect de Hotărâre pentru aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine…
Au fost publicate normele metodologice privind acordarea împrumuturilor unităţilor administrativ-teritoriale! – elaborat de Diana Jitaru
De cele mai multe ori unităţile administrativ teritoriale sunt nevoite să recurgă la anumite împrumuturi pentru a pune în desfăşurare proiectele de interes general…
Statul român a fost condamnat de CEDO la plata de despăgubiri pentru daune morale! – elaborat de Diana Jitaru
În ultimul timp tot mai multe cereri se află pe masa Curţii Europene a Drepturilor Omului în care ţara noastră este blamată…
Ce drepturi au angajaţii şi ce obligaţii au angajatorii în cazul în care se prestează muncă suplimentară? – elaborat de Diana Jitaru
Munca suplimentară este definită de legislaţie ca munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă…
A fost publicată legea care prevede majorări salariale pentru primari, personal militar şi alte categorii de personal! – elaborat de Diana Jitaru
După lungi discuţii privind salarizarea personalului din Ministerul Apărării iată că a fost publicată în Monitorul Oficial…
Statul Academiei de Ştiinţe Medicale va suferi unele modificări potrivit unui proiect de hotărâre! – elaborat de Diana Jitaru
Înființarea Academiei de Ştiinţe Medicale (ASM) a fost un răspuns la nevoia societății românești de a avea for medical academic și un corp profesional de elită…
Poliţistul va putea emite un ordin de protecţie provizoriu potrivit unui proiect de act normativ! – elaborat de Diana Jitaru
Protecţia cetăţenilor împotriva oricăror forme de violenţă chiar şi violenţă în familie a devenit prioritară pentru Ministerul Muncii…
Legislaţie utilă: