Notarii publici îşi pot face publicitate! Codul deontologic a fost modificat!


În unele activităţi, cum este cea de notar, era interzisă publicitatea pe motiv de concureţă neloială. Însă o noutate legislativă în domeniul, Hotărârea nr. 10/2017 pentru aprobarea modificării Codului deontologic al notarilor publici din România, aprobat prin Hotărârea Congresului Notarilor Publici din România nr. 9/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 319/2017, a adus unele modificări în ceea ce priveşte activitatea notarilor.

Modificările vizează eliminarea interdicţiilor privind concurenţa neloială. Astfel notarii au dreptul de a-și face publicitate, chestiune interzisă până acum prin Codul deontologic, cu câteva mici excepții. Potrivit actului, prin publicitate individuală se înțeleg următoarele:

  • publicarea CV-ului și, după caz, a titlurilor universitare sau didactice deținute ori a specializărilor obținute în domeniul juridic;
  • deținerea paginii profesionale de internet și/sau în cadrul rețelelor de socializare (chestiune valabilă și până acum);
  • participarea, în calitate de raportor sau formator, la seminare, simpozioane, colocvii, forme de pregătire organizate de alte profesii juridice sau publicarea de studii, comentarii sau lucrări științifice (de asemenea, valabilă și până acum);
  • participarea, la emisiuni TV/ radio, inclusiv în mediul online, la dezbateri și evenimente pe teme juridice, atunci când interesul public o cere, în scopul furnizării de informații juridice și a schimbului de experiență și opinii, în beneficiul exclusiv al cetățeanului (înainte, era necesar acordul prealabil al organelor de conducere ale UNNPR).

Menţionăm că până acum Codul deontologic le interzicea să desfăşoare activităţile enumerate mai sus.

În plus au fost abrogate prevederile privind interzicerea fidelizării clienţilor, prin urmare notarii au posibilitatea să atragă sau să fidelizeze clientela biroului cu mijloace materiale, oferite sub orice formă; să racoleze personalul instruit și format la biroul notarial; să anunțe public ce tarife practică și cum se calculează ele (în afară de ceea ce se publică în Monitorul Oficial); să acorde facilități sau eșalonări la plata onorariului ori a taxelor și tarifelor legale pe care notarul e obligat să le perceapă; participarea sau colaborarea la evenimente (audio, video, pe suport informatic etc.) cu scopul de a-şi face publicitate în vederea atragerii de clientelă.

Notarii vor putea de asemenea să publice tarifele pe care e practică. Până la adoptarea Hotărârii de modificare a Codului deontologic era interzisă introducerea în conţinutul paginilor profesionale de internet sau a reţelelor de socializare a următoarelor informaţii: calculator de taxe tarife şi onorarii cu incidenţă notarială sau afişarea acestora sub orice altă formă decât cea publicată în Monitorul Oficial al Românei; modele de acte şi proceduri notariale şi puncte de vedere şi soluţii pentru speţe concrete.

Opiniile privind aceste modificări sunt împărţite iar noile modificări aduce eliminarea regimului concurenței între notari.