Ce modificări au fost aduse Ghidului carierei militare?


A fi militar este un mod de viaţă, în care se împletesc spiritul riguros, temperamentul dinamic, sacrificiul. De bună seamă, la acestea se mai adaugă satisfacţia şi bucuria acelora care, prin propria voinţă, din vocaţie, consimt să se dedice carierei militare.

Profesia militară nu înseamnă doar manevre militare, exerciţii şi antrenamente. Sunt o multitudine de specialităţi militare care necesită numeroase abilităţi, dincolo de cele specifice combatanţilor. Foarte multe dintre ele au echivalent în viaţa civilă şi asigură transferul de competenţe dinspre şi înspre alte ocupaţii.

O noutate legislativă în domeniul carierei militare este reprezentată de Hotărârea nr. 275/2017 pentru modificarea şi completarea Ghidului carierei militare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 106/2011, publicată în Monitorul Oficial nr. 320/2017.

Menţionăm că Ghidul carierei militare stabileşte modalităţi şi reguli de parcurs în cariera profesională pentru cadrele militare în activitate din Ministerul Apărării Naţionale.

Astfel, cum am menţionat mai sus s-au adus unele modificări privind promovarea în funcţii.

Care sunt noutăţile aduse?

Noile modificări introduc obligativitatea ca, pentru promovarea în funcţii prevăzute cu gradul de maior (locotenent-comandor), ofițerii să fie absolvenți de studii universitare de master. De asemenea, ofițerii care își desfășoară activitatea în domenii specializate, în care formarea profesională nu este asigurată prin rețeaua de învățământ a M.Ap.N., vor putea fi înaintaţi în gradul următor, până la cel de locotenent-colonel (căpitan-comandor), în urma absolvirii unor programe de perfecţionare profesională organizate de instituții din afara sistemului educațional militar.

Concret, se modifică art. 13 din Hotărârea nr. 106/2011, articol ce va avea următorul cuprins: “Căpitanii în activitate pot fi promovaţi în funcţii care nu necesită exclusiv specializare interarme/master de conducere interarme şi/sau înaintaţi în gradul de maior/ locotenent – comandor, pe baza hotărârilor comisiilor de selecţie, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii legale:
a) au împlinit stagiul minim în grad;
b) au fost evaluaţi prin aprecierile de serviciu cu calificativele prevăzute de lege;
c) sunt absolvenţi cu diplomă de studii universitare de master similare ciclului II Bologna sau ai studiilor universitare de licenţă cu durata de cel puţin 4 ani, cu diplomă de licenţă, obţinută până la absolvirea primei promoţii de studii universitare de licenţă similare ciclului I Bologna;
d) sunt absolvenţi ai cursului de stat major/similar.”

Spre deosebire de vechea prevedere se introduce condiţia conform căreia  este necesară o diplomă de master şi o diplomă de licenţă.

S-a argumentat că prin modificările aduse Ghidului, se asigură creșterea gradului de acumulare a cunoștințelor teoretice și perfecționare a deprinderilor practice ale ofițerilor, atât pentru a îndeplini atribuțiile și misiunile în condiții de eficiență, cât și de a acționa în context multidisciplinar, în acord cu principiile strategiei militare și ținând seama de complexitatea mediului de securitate actual, intern și internațional.

Cariera militară înseamnă mai mult decât un loc de muncă. Militarii sunt în serviciul naţiunii, de aceea profesia militară este una de vocaţie. Ea aduce multe satisfacţii, chiar dacă implică uneori şi sacrificii. Este o profesie a caracterelor tari, care pot adera la valori tradiţionale cum sunt disciplina şi rigoarea.