Motivul excepţiei de neconstituţionalitate a fost soluţionat. Ce va decide Curtea Constituţională?


Împotriva soluţiilor pronunţate de judecătorul de cameră preliminară se poate face contestaţie. Art. 347 alin. 1) C. procedură penală prevede că în termen de 3 zile de la comunicarea încheierilor părţile şi persoana vătămată pot face contestaţie iar aceasta poate privi şi modul de soluţionare a cererilor şi a excepţiilor.

Împotriva acestui articol de lege a fost formulată o excepţie de neconstituţionalitate invocându-se că au fost încălcate dispoziţiile constituţionale.

În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine că dispoziţiile menţionate mai sus încalcă prevederile constituţionale ale art. 21 privind accesul liber la justiţie. În acest sens se arată că procedura în camera preliminară priveşte verificarea legalităţii administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală, având influenţă asupra desfăşurării judecăţii pe fond.

De asemenea se arată că atât soluţiile prevăzute de legislaţia penală cât şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 641/2014 vizează toate părţile din proces, inclusiv partea responsabilă civilmente.

Curtea Constituţională a reţinut că se critică soluţia legislativă din cuprinsul dispoziţiilor în art. 347 alin. (1) din Codul de procedură penală potrivit căreia numai “procurorul şi inculpatul” pot face contestaţie cu privire la modul de soluţionare a cererilor şi a excepţiilor, precum şi împotriva soluţiilor prevăzute la art. 346 alin. (3) – (5) din Codul de procedură penală.

Curtea a constatat că această excepţie a fost deja analizată. În acest context prin Decizia nr. 631 din 8 octombrie 2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 831 din 6 noiembrie 2015, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă potrivit căreia numai “procurorul şi inculpatul” pot face contestaţie cu privire la modul de soluţionare a cererilor şi a excepţiilor este neconstituţională.

DE REŢINUT! Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale în art. 29 alin. (3) prevede că “nu pot face obiectul excepţiei prevederile constatate ca fiind neconstituţionale printr-o decizie anterioară a Curţii Constituţionale”.

În acest context excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilă iar instanţa va respinge printr-o încheiere motivată cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, lucru care s-a şi întâmplat. Curtea Constituţională a respins această excepţie prin Decizia nr. 770/2016 publicată în Monitorul Oficial nr. 295/2017.