Procedura de revizuire a Constituţiei a fost modificată!


Procedura de revizuire a Constituţiei este una care se pare că nu a fost pe placul guvernaţilor astfel, ca o noutate legislativă, această procedură a fost modificată recent.

Modificarea procedurii s-a realizat prin Hotărârea nr. 37/2017 privind modificarea şi completarea Regulamentului Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005, publicată în Monitorul Oficial nr. 283/2017, în concluzie a avut loc modificarea Regulamentului Senatul.

Această modificare a Regulamentului Senatului vine în urma disputelor dintre cele două Camere ale Parlamentului privind care dezbate prima iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, care vizează redefinirea familiei drept căsătoria dintre un bărbat şi o femeie.

Ce aduce nou această procedură?

Potrivit Hotărârii menţionate mai sus iniţiativele de revizuire a Constituţiei se depun în vederea dezbaterii şi aprobării la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor iar ulterior iniţiativa de revizuire, adoptată de Camera Deputaţilor, se transmite Senatului pentru dezbatere şi adoptare.

Regulamentul, în noua versiune, prevede şi procedura de urmat în cazul în care cele două camere adoptă iniţiativa în redactări diferite, caz în care este prevăzută „procedura de mediere”.

Astfel, în cazul în care cele două Camere adoptă iniţiativa în redactări diferite, preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor vor iniţia procedura de mediere. În acest scop, Biroul permanent va propune Senatului, după consultarea liderilor grupurilor parlamentare, un număr de şapte senatori care vor face parte din comisia de mediere, urmărindu-se respectarea configuraţiei politice a Camerei. Senatorii aprobaţi de plenul Senatului, împreună cu şapte deputaţi desemnaţi de Camera Deputaţilor, formează comisia de mediere.

Comisia de mediere se reuneşte la sediul uneia dintre Camere la convocarea preşedintelui comisiei sesizate în fond la Senat şi stabileşte regulile după care îşi va desfăşura activitatea, inclusiv termenul în care urmează să prezinte raportul.

Legea de revizuire, în forma adoptată de cele două Camere, se transmite, de îndată, Curţii Constituţionale în vederea verificării constituţionalităţii. Iar în cazul în care Curtea Constituţională constată că prevederile Legii de revizuire sunt constituţionale, aceasta se transmite Monitorului Oficial al României, în vederea publicării.

De asemenea Guvernul şi fiecare dintre membrii săi sunt obligaţi să răspundă la întrebări în cel mult două săptămâni. Pentru motive temeinice, Senatul poate acorda un termen de cel mult trei săptămâni. În forma anterioară, răspunsurile scrise se transmiteau senatorului în cel mult 15 zile.

O altă noutate este faptul că se prevede că senatorii pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, în domeniul medical, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar artistice, precum şi în alte domenii prevăzute de lege.