Veşti bune pentru crescătorii de bovine! Vor beneficia de un sprijin financiar excepţional


Crescătorii de animale trebuie susţinuţi financiar şi asta pare că a înţeles şi statul român, este adevărat că fondurile provin de la Uniunea Europeană dar acest mic ajutor cu siguranţă contează pentru crescătorii de animale.

În acest context, crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepţional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit Hotărârii nr. 211/2017 privind distribuirea unei sume pentru producătorii de lapte din suma stabilită în anexa la Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepţionale destinate producătorilor de lapte şi fermierilor din alte sectoare de creştere a animalelor, publicată în Monitorul Oficial nr. 253/2017.

Cui se adresează acest ajutor?

Ajutorul financiar se acordă producătorilor de lapte, persoane juridice, persoane fizice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale care se încadrează la activitatea “agricultură la scară mică”.

Condiţii pentru a primi ajutorul

Pentru a primi ajutorul financiar crescătorii trebuie să deţină un efectiv de vaci de lapte de minimum 3 şi maximum 9 capete şi să fi livrat sau vândut direct minimum 4 tone de lapte în perioada 1 aprilie 2015 – 31 martie 2016.

Atenţie! Producătorii de lapte care deţin un efectiv de vaci de lapte mai mic de 3 capete sau mai mare de 9 capete nu beneficiază de prevederile prezentei hotărâri.

Documentele care trebuie depuse

Pentru obţinerea ajutoarelor financiare producătorii de lapte depun cererea însoţită de mai multe documente:

  • copie a BI/CI al solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire sau procură notarială sau o copie a BI/CI al reprezentantului legal pentru persoană juridică;
  • copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în cazul persoanelor juridice;
  • copie de pe paşaportul fiecărei vaci de lapte;
  • copii de pe facturi sau de pe file din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol sau copie de pe avizul de însoţire a mărfii sau de pe dispoziţia de încasare a valorii aferente laptelui comercializat pentru producătorul care efectuează vânzarea directă a laptelui prin automatele de lapte, care să ateste livrarea sau vânzarea directă a minimum 4 tone de lapte în perioada 1 aprilie 2015 – 31 martie 2016;
  • dovadă cont activ.

Suma de care pot beneficia crescătorii

Potrivit ştirilor juridice, suma cuvenită fiecărui producător de lapte se calculează de către A.P.I.A. prin împărţirea sumei totale la efectivul eligibil de vaci de lapte. Solicitările pentru sprijinul financiar vor fi depuse la centrul judeţean al APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, până pe 2 mai, inclusiv. Plăţile se efectuează până pe 30 iunie 2017.

În concluzie, mai este puţin timp până când puteţi depune dosarul aşa că trebuie să vă grăbiţi cu documentele.