De multe ne întâlnim în practică cu situaţia în care intervine schimbarea domiciliului părţii în cursul procesului civil.
Potrivit legislaţiei, schimbarea domiciliului părţii în timpul judecăţii trebuie, sub sancţiunea neluării ei în seamă, adusă la cunoştinţa instanţei prin petiţie la dosar, iar părţii potrivnice prin scrisoare recomandată.
Într-un caz practic s-a stabilit prin Decizia civilă pronunţată de Tribunal a anulat ca netimbrat apelul declarat de reclamantul V.M. împotriva sentinţei civile pronunţate de Judecătoria T. în contradictoriu cu intimatul pârât V.N.
Pentru primul termen de judecată în faţa instanţei de apel, apelantul – reclamant a fost citat cu menţiunea de a achita taxă judiciară de timbru în cuantum de 10 lei şi timbru judiciar de 0,3 lei sub sancţiunea anulării apelului ca netimbrat, obligaţie pe care însă nu şi-a îndeplinit-o.
Având în vedere că apelantul, deşi citat cu menţiunea de a achita taxa judiciară de timbru şi timbrul judiciar până la primul termen de judecată, nu a onorat această obligaţie de plată a taxelor judiciare tribunalul a admis excepţia netimbrării apelului şi a anulat apelul ca netimbrat.
Potrivit ştirilor juridice, împotriva acestei decizii a declarat recurs reclamantul solicitând casarea hotărârii recurate motivând că nu a primit citaţia.
Aceasta a reţinut că schimbarea domiciliului unei părţi în timpul judecăţii trebuie, sub pedeapsa neluării ei în seamă, să fie adusă la cunoştinţa instanţei prin petiţie la dosar, iar părţii potrivnice prin scrisoare recomandată, a cărei recipisă de predare se va depune la dosar o dată cu petiţia prin care se înştiinţează instanţa despre schimbarea domiciliului.
Aşadar, având în vedere că în faţa primei instanţe reclamantul recurent şi-a ales domiciliul la adresa la care a fost citat şi nu a înştiinţat instanţa de apel şi partea adversă de schimbarea domiciliului Curtea a constatat că procedura de citare la termenul la care s-a pronunţat instanţa de apel a fost legal îndeplinită, ca şi comunicarea cuantumului taxei de timbru datorată pentru judecarea apelului, astfel încât în mod corect tribunalul s-a pronunţat asupra excepţiei de netimbrare.
În concluzie, împrejurarea invocată de recurent că nu a intrat în posesia citaţiei care cuprindea menţiunea privind necesitatea achitării taxei de timbru îi este imputabilă şi nu atrage nelegalitatea deciziei prin care a fost anulat ca netimbrat apelul. De asemenea, nici faptul că a venit în ţară cu o zi înainte de proces nu îl exonerează pe recurent de obligaţia de a achita până la termenul stabilit taxa de timbru al cărei cuantum i-a fost comunicat prin citaţie la domiciliul ales. Pentru aceste considerente, Curtea a constatat că motivele de recurs sunt nefondate.