Procedura de promovare a personalului de specialitate juridică din cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune


Oricine îşi doreşte să promoveze la locul de muncă, însă anumiţi angajaţi trebuie să îndeplinească anumite condiţii şi să parcurgă o anumită procedură.

Acesta este şi cazul personalului de specialitate juridică, cu funcţii de execuţie, asimilat judecătorilor şi procurorilor, din cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune.

O noutate legislativă în ceea ce priveşte categoria de angajaţi de mai sus este reprezentată de  Ordinul nr. 539/2017 privind organizarea şi desfăşurarea examenului de promovare a personalului de specialitate juridică, cu funcţii de execuţie, asimilat judecătorilor şi procurorilor, din cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune, publicat în Monitorul Oficial nr. 207/2017.

Potrivit actului normativ menţionat mai sus acesta prevede Regulamentul de organizarea şi desfăşurare a examenului de promovare a personalului de specialitate juridică, cu funcţii de execuţie, asimilat judecătorilor şi procurorilor, din cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune.

Cum poate promova personalul cu funcţii de execuţie?

Promovarea în funcţii de execuţie a personalului de specialitate juridică asimilat se face pe bază de examen, organizat anual sau ori de câte ori este necesar de către Serviciul resurse umane din cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune.

Data, locul, modul de organizare a examenului, precum şi tematica pentru proba scrisă teoretică, aprobate de conducerea Direcţiei Naţionale de Probaţiune la propunerea Serviciului resurse umane, se comunică tuturor persoanelor interesate prin intermediul conducătorilor compartimentelor în care acestea îşi desfăşoară activitatea şi se publică pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei, cu cel puţin 30 de zile înainte de data stabilită pentru examen.

Condiţii pentru înscrierea la examen

Pentru a participa la examenul de promovare în funcţii de execuţie, personalul de specialitate juridică asimilat trebuie să îndeplinească, până în ziua organizării examenului inclusiv, condiţiile minime de vechime prevăzute de lege în funcţia de personal de specialitate juridică asimilat, să aibă la ultima evaluare calificativul “Foarte bine” şi să nu fi fost sancţionat disciplinar în ultimii 3 ani.

Probele examenului

Examenul de promovare a personalului de specialitate juridică asimilat constă în întocmirea unei lucrări scrise, cu caracter teoretic şi practic, şi susţinerea unei probe scrise teoretice.

Este interesant faptul că lucrarea scrisă va fi întocmită pe o temă la alegerea candidatului, din următoarele materii: drept civil, drept penal, drept comercial, drept administrativ, drept financiar şi fiscal, dreptul muncii, dreptul familiei, drept internaţional privat, jurisprudenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, jurisprudenţa Curţii Constituţionale, jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene, procedura civilă, procedura penală.

Iar proba scrisă teoretică va fi susţinută la una dintre materiile prevăzute mai sus tot la alegerea candidatului.

Contestarea rezultatelor

Rezultatele obţinute la proba scrisă teoretică se publică pe site-ul Ministerului Justiţiei iar pentru a fi declarat admis la proba scrisă teoretică, candidatul trebuie să obţină cel puţin nota 6,00.

Candidaţii nemulţumiţi de notele obţinute la proba scrisă teoretică pot face contestaţie în termen de 48 de ore de la afişarea rezultatelor. Contestaţiile se soluţionează în maximum 3 zile lucrătoare de la expirarea termenului de depunere.

Instituţia care are atribuţii în a duce la îndeplinire toate cele menţionate mai sus este Serviciul resurse umane din cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune.