Proiect de lege privind Legea transferului drepturilor de pensie ale funcționarilor și agenților UE


Toți funcționarii instituțiilor Uniunii Europene, precum și personalul temporar și contractual al acestora, pe perioada în care își desfășoară activitatea în cadrul unei instituții europene au obligația de a plăti contribuții către pensie. Astfel, o noutate legislativă în domeniu este reprezentată de un proiect de lege privind Legea privind transferul drepturilor de pensie ale funcționarilor și agenților Uniunii Europene.

Care au fost motivele care au stat la baza acestui proiect de lege?

De regulă, funcționarii instituțiilor Uniunii Europene beneficiază de pensie pentru limită de vârstă în baza PSEUI, la împlinirea vârstei de 63 de ani, dacă au lucrat o perioadă de cel puțin 10 ani în cadrul instituțiilor Uniunii Europene.

Fiind o schemă de pensii supranațională, persoanelor care lucrează un număr de ani în cadrul instituțiilor Uniunii Europene nu le sunt aplicabile prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială În consecință, aceste persoane nu beneficiază de totalizarea perioadelor de timp lucrate la instituțiile Uniunii Europene cu perioadele de timp lucrate în statele membre de origine, în vederea stabilirii drepturilor sale de pensie.

Din aceste considerente este nevoie de stabilirea la nivel european a unor reguli speciale care să permită funcționarilor instituțiilor Uniunii Europene să se bucure atât de drepturile de pensie acumulate în sistemele naționale, anterior angajării în cadrul unei instituții a Uniunii Europene, precum și de drepturile de pensie acumulate pe perioada angajării în cadrul acestor instituții

Ce prevede proiectul de lege?

Stabilește procedura de transfer a drepturilor de pensie

Potrivit ştirilor juridice, proiectul de lege stabilește procedura de transfer a drepturilor de pensie ale funcționarilor UE, astfel:
a) procedura de calcul și transfer către sistemul de pensii al UE, a valorii de capital a drepturilor de pensie ale funcționarilor UE dobândite în România;
b) procedura de transfer către România, a valorii de capital a drepturilor de pensie ale funcționarilor UE, dobândite în sistemul de pensii al UE.

Subiecţii care pot beneficia de transfer a drepturilor de pensie sunt funcționarii UE care, anterior începerii activității în cadrul unei instituții a UE, au realizat stagiu de cotizare și/sau vechime în serviciu și/sau au avut calitatea de participant în sistemul de pensii din România sau funcționarii UE care și-au încetat activitatea în cadrul unei instituții a UE și au realizat stagiu de cotizare în sistemul de pensii al UE.

Transferul nu este aplicabil persoanelor care optează pentru transferul valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite în cadrul sistemului de pensii al UE către un fond de pensii privat sau către o instituție privată de asigurări sau care nu realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu, în baza actului de numire sau venituri din activităţi independente, în temeiul cărora dobândesc calitatea de asigurat în cadrul sistemului de pensii din România.

Potrivit ştirilor juridice, deoarece transferul drepturilor de pensie, atât transferul in, cât și transferul out, sunt stabilite prin prevederile unui regulament european, toate sistemele de pensii naționale ale Statelor Membre ale UE sunt obligate să colaboreze și să permită efectuarea unor astfel de transferuri. Acolo unde este necesar, Statele Membre sunt obligate să adopte prevederi legislative și să pună în aplicare cadrul legal necesar efectuării unor astfel de transferuri.