Comunicarea procesului-verbal este un moment important deoarece în funcţie de acest moment se poate formula plângerea contravenţională.
În cele ce urmează vom analiza ce a hotărât instanţa într-un caz practic pentru a înţelege şi mai bine implicaţiile pe care le atrage comunicarea procesului-verbal de contravenţie
Caz practic
Prin procesul-verbal seria PF nr. 0906898 din data de 02.04.2016 emis de Direcția Generală de Poliție, petentul a fost sancționat cu amenda contravențională în cuantum de 1.000 lei, în temeiul dispozițiilor art. 2 pct. 26 și art. 3 lit. c din Legea nr. 61/1991.
Potrivit ştirilor juridice, la data de 07.04.2016, intimata Direcția Generală de Poliție a încercat inițial comunicarea procesului-verbal de contravenție anterior menționat, utilizând serviciile de curierat, astfel cum rezultă din confirmarea de primire și din borderoul de corespondență atașate la dosarul cauzei. Cu toate acestea, deși actul sancționator a fost expediat la domiciliul petentului B.N., respectiv la adresa situată în …, predarea corespondenței nu a putut fi realizată la data de 11.04.2016, confirmarea de primire fiind restituită intimatei cu mențiunea că destinatarul este mutat de la adresă.
Ulterior, la data de 06.05.2016, intimata a procedat la comunicarea procesului-verbal prin afișarea acestuia la domiciliul petentului, în prezența martorului G.M., astfel cum rezultă din procesul-verbal depus la dosarul cauzei.
În primul rând, instanța apreciază că intimata a respectat ordinea de preferință a celor două modalități de comunicare a procesului-verbal, în sensul că a încercat inițial expedierea acestuia, cu aviz de primire, la domiciliul petentului și, ulterior, ca o modalitate subsecventă de comunicare, a procedat la afișarea actului sancționator, în conformitate cu dispozițiile art. 27 din O.G nr. 2/2001, astfel cum au fost interpretate prin Decizia nr. 10/2013 pronunțată în recurs în interesul legii de către Înalta Curte de Casație și Justiție, având în vedere următoarele considerente.
În al doilea rând, instanța constată că procedura de comunicare a procesului-verbal prin afișare a fost realizată de către organul care a aplicat sancțiunea, cu respectarea prevederilor legislative, şi anume art. 25 alin. 2 din O.G nr. 2/2001. Astfel, din procesul-verbal de afișare rezultă că actul sancționator a fost comunicat petentului de către un agent din cadrul Direcției Generale de Poliție, aceasta fiind instituția din care face parte agentul constatator care a aplicat sancțiunea.
În concluzie, instanța a considerat că procesul-verbal de contravenție a fost comunicat petentului în mod valabil, prin afișare, la data de 06.05.2016, acesta fiind momentul de la care a început să curgă termenul de formulare a plângerii contravenționale. Împrejurarea că, ulterior, petentul a solicitat intimatei o copie a procesului-verbal nu determină curgerea unui nou termen de formulare a plângerii contravenționale de la data efectuării acestei comunicări subsecvente.