Nu înregistraţi contractul de închiriere? Fapta constituie infracţiunea de evaziune fiscală!


Un subiect interesant şi de actualitate este venitul din chirii. Mulţi proprietari închiriază apartamente însă “uită” să treacă pe la ANAF să le înregistreze.

Astfel, menţionăm că fapta de sustragere de la plata impozitului datorat la bugetul de stat, nedeclarând organelor fiscale competente sumele de bani încasate cu titlu de venituri din închirierea bunului imobil, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de evaziune fiscală prevăzută de art. 9 alin.(1) lit. a) din Legea nr. 241/2005.

Caz practic

La data de 08.12.2015 Inspectoratul de Poliție Județean, s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, prevăzută și pedepsită de art. 9 alin. 1 lit. a din Legea 241/2005, de către AM, urmare a faptului că, în perioada lunilor iunie – octombrie 2015, a încasat sume de bani de la martorii ȘAA și Ș G- O, cu titlu de chirie, fără a încheia un contract în acest sens și fără a declara veniturile organului fiscal teritorial competent.

Imobilul închiriat de către martorii ȘAA și ȘGO este situat în B şi au locuit în imobil împreună cu cei trei copii, achitând proprietarei AM, conform înțelegerii anterioare, suma de 300 lei lunar.

S-a constatat că nu a fost încheiat contract de închiriere între AM și familia Ș, iar cu ocazia plății chiriei lunare nu au fost emise chitanțe. ȘAA și ȘGO au achitat lunar utilitățile imobilului. Plata chiriei se efectua până pe data de 07, pentru luna în curs.

Potrivit ştirilor juridice, din declarația inculpatei AM a rezultat faptul că în perioada iunie- noiembrie 2015 a primit în chirie pe familia Ş, de la care a încasat lunar, suma de 300 lei. Nu a încheiat un contract de închiriere și nu a declarat veniturile obținute organelor fiscale teritoriale competente. Întrucât chiriașii nu au mai achitat utilitățile și nu au mai plătit chiria aferentă lunilor octombrie – noiembrie 2015, le-a solicitat să se mute.

Prin adresa  emisă de ANAF s-a comunicat că AM datorează bugetului consolidat al statului pentru veniturile încasate din cedarea folosinței locuinței sumele de 216 lei – reprezentând impozit pe veniturile din cedarea folosinței bunurilor și 74 lei reprezentând contribuție de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor, totalizând suma de 290 lei.

Înstanţa a reţinut că fapta inculpatei AM care în perioada iunie-noiembrie 2015 s-a sustras de la plata impozitului datorat la bugetul de stat în sumă de 290 lei, nedeclarând organelor fiscale competente sumele de bani încasate cu titlu de venituri din închirierea bunului imobil (ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile) de la martorii ȘGO și ȘAA, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de evaziune fiscală prevăzută de art. 9 al.1 lit.a din Legea 241/2005.

De reţinut!

Proprietarul care cedează folosinţa unui bun îi revine obligaţia de a achita, trimestrial, impozitul pe venit, 16% din valoarea chiriei şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate reprezentând 5,5% din valoarea chirie calculată trimestrial.