Care este procedura de înfiinţare a unui PFA?


Procedura de înfiinţare a unui PFA e relativ simplă şi presupune costuri reduse. De la 1 februarie, taxele de la ONRC s-au eliminat, astfel costurile sunt doar cele pentru specimenul de semnătură la notar, respectiv circa 60 de lei.

Actul normativ care reglementează înfiinţarea unui PFA este OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, modificată recent prin Legea nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

Potrivit ştirilor juridice, documentele şi cererile necesare nu sunt foarte multe şi sunt relativ uşor de completat. Dacă nu vă descurcaţi, la sediul Registrului Comerţului găsiţi un ghişeu de asistenţă, şi contra unei sume de aproximativ 30 de lei veţi primi tot ajutorul de care aveţi nevoie. Important de menţionat este faptul că toate copiile documentelor pe care trebuie să le depuneţi trebuie certificate olograf de către titular– adică se va scrie pe fiecare pagină „Conform cu originalul“ alături de numele titularului / părţii şi semnătură. Toate cererile necesare le puteţi descărca de pe site-ul ONRC.

După ce aţi completat şi finalizat toate cererile şi documentele, primul pas este să depuneţi la ghişeul ONRC cererea de verificare a disponibilităţii numelui.

Ce taxe plătiţi pentru un PFA?

Modificările aduse la Codul Fiscal de la 1 ianuarie 2016 au crescut povara fiscală a unui PFA. O persoană fizică autorizată plăteşte, pentru veniturile realizate, un impozit de 16%. Din 2016 PFA-rile plătesc şi contribuţii sociale (CAS), respectiv 10,5% sau 26,3% conform opţiunii acestora calculat la venitul net obţinut, plus contribuţia de sănătate (CASS) de 5,5%. Prima cotă, cea de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta. În cazul în care PFA-urile vor dori să beneficieze de o pensie întreagă, atunci vor putea opta să achite cota de 26,3%, care conţine şi contribuţia angajatorului, de 15,8%.

De asemenea, tot de la 1 ianuarie 2016 PFA-urile nu mai pot alege baza asupra căreia va fi aplicată cota CAS, aceasta fiind calculată pe baza venitului net efectiv realizat. După ultimele modificări, persoana fizică va răspunde cu bunurile proprii în cazul unor daune aferente PFA-ului. Cu alte cuvinte, în cazul în care ANAF sau orice alt terţ, aminteşte, solicită daune PFA-ului, cel care îl deţine răspunde cu averea personală.

ATENŢIE! Taxa privind rezervarea denumirii şi taxa operare dosar au fost eliminate. Astfel aveţi de achitat taxa pentru specimenul de semnătură.

Puteţi angaja salariaţi?

Ultimele modificări schimbă statutul PFA în ceea ce priveşte domeniile de activitate şi numărul de angajaţi.

Potrivit OUG 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, numărul obiectelor de activitate potrivit Nomenclatorului CAEN, precum şi numărul angajaţilor pe care îi poate avea o persoană fizică autorizată (PFA) este limitat.

Legislaţia stabileşte că un PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN. De asemenea, se stipulează că, în ceea ce priveşte numărul de angajaţi PFA poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată singură sau împreună cu cel mult 3 persoane angajate de aceasta, în calitate de angajator cu contract individual de muncă încheiat şi înregistrat în condiţiile legii.