Retrospectiva lunii februarie 2017


Instituţia Agentului guvernamental are o nouă reglementare! – elaborat de Diana Jitaru
În ceea ce priveşte participarea României la procedurile în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi a Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei…

Ajutor de minimis pentru tomate! Care este suma pe care o poate primi beneficiarul? – elaborat de Diana Jitaru
Statul îşi propune să încurajeze şi să susţină producătorii agricoli şi în special pe cei care cultivă tomate…

Dispoziţii penale suspecte de neconstituţionalitate! – elaborat de Diana Jitaru
Probele în procesul penal sunt foarte importante. Potrivit legislaţiei, constituie probă orice element de fapt care serveşte…

Normele privind acordarea titlului de incubator de afaceri au fost aprobate! – elaborat de Diana Jitaru
Normele privind acordarea titlului de incubator de afaceri au fost aprobate, miercuri, prin Ordin de Ministru, se arată într-un comunicat…

Infracţiunea de fraudă informatică este condiţionată de obţinerea unui folos material! – elaborat de Diana Jitaru
Fapta de acces ilegal la un sistem informatic este sancţionată de dispoziţiile penale. Art. 360 C. penal prevede…

Este legal ca orele de educație fizică din învățământul primar să fie plătite cu ora? – elaborat de Avocat Stoia Irina
„Mens sana in corpore sano” (o minte sănătoasă într-un corp sănătos) spuneau latinii. Din acele vremuri și până azi, din păcate, sportul nu mai face parte din prioritățile copiilor…

Cum se justifică eliminarea căilor de atac? – elaborat de Diana Jitaru
Împotriva soluţiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată se poate face plângere la judecătorul de cameră preliminară…

Actul de renunţare la salariu este nul! – elaborat de Diana Jitaru
Drepturile şi obligaţiile privind relaţiile de muncă dintre angajator şi salariat se stabilesc potrivit legii, prin negociere, în cadrul contractelor colective de muncă şi al contractelor individuale de muncă…

De la 1 februarie 2017 studenții beneficiază de gratuitate la transportul feroviar – elaborat de Avocat Stoia Irina
Experiența  unei călătorii cu trenul se poate transforma în unele cazuri într-o adevărată aventură. De pildă, viscolul năprasnic poate face ca trenul să nu mai poată înainta…

Codul penal și de procedură penală înainte și după OUG – elaborat de Avocat Stoia Irina
Atât Codul penal, cât și cel de procedură penală au suferit fiecare o serie de modificări și completări, astfel încât putem spune că sunt niște coduri încercate…

De la 1 februarie 2017 formularul 088 privind intenția de a desfășura activități din sfera TVA, eliminat! – elaborat de Avocat Stoia Irina
Bine cunoscutul formular 088 privind evaluarea intenției și a capacității de a desfășura afaceri ce implică TVA a fost adoptat în 2015…

Formularul 300. Cine trebuie să îl depună şi care este termenul depunerii? – elaborat de Diana Jitaru
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a actualizat recent formularul 300 – „Decont de taxă pe valoarea adăugată”, luând în considerare prevederile noului Cod fiscal…

Antecontractul de vânzare-cumpărare nu este semnat. Care sunt consecinţele? – elaborat de Diana Jitaru
Un antecontract de vânzare – cumpărare, în sensul de instrumentum, ca orice alt contract bilateral, consemnează rezultatul voinţei reale a părţilor şi nu poate fi considerat…

Cum interpretează CCR noţiunea de “interes personal”? – elaborat de Diana Jitaru
Statutul de funcţionar public aduce drepturi dar şi obligaţii cât şi angajararea răspunderii acestora pentru faptele intreprinse…

O.U.G. nr.9/2017! Orice primărie poate semna contracte fără limite şi fără asumarea răspunderii penale – elaborat de Diana Jitaru
În ultimul timp au fost adoptate mai multe ordonanţe care au atras atenţia publicului şi care au dus până la proteste. Pe lângă renumita O.U.G. nr. 13/2017…

Recomandările mediculul de medicina muncii nu sunt de natură a modifica avizul medical! – elaborat de Diana Jitaru
Concedierea pentru inaptitudine fizică a salariatului trebuie să respecte procedura reglementată în legislaţie, în caz contrar reamintim că actul de concediere este nul…

Care sunt consecințele exercitării greșite a căii de atac ? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Cei care trec prin experiența unui proces știu prea bine ce presupune acesta și atunci când ajung la liman nu zic hop până nu se văd și cu hotărârea redactată…

Libertatea de întrunire paşnică ( protestul) poate fi restricţionată? – elaborat de Diana Jitaru
În această perioadă suntem în pline proteste. Deşi multe voci au blamat dreptul cetăţenilor de a protesta şi susţine convingerile, acesta este un drept care nu poate fi contestat…

Concediere prin acordul părţilor. Care este termenul pentru anularea deciziei care ar atesta greşit acordul de voinţă? – elaborat de Diana Jitaru
Contractul individual de muncă poate înceta de drept, ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea sau ca urmare a voinţei unilaterale…

Elemente de diferenţiere între abuzul în serviciu şi abaterea disciplinară! – elaborat de Diana Jitaru
Există o diferenţă fină între abuzul în serviciu şi abaterea disciplinară. Mult discutatul abuz în serviciu este definit în legislaţie ca fiind fapta funcţionarului public…

Avocat ales asistă mai mulţi inculpaţi care au interese contrare. Consecinţe – elaborat de Diana Jitaru
Unul dintre principiile fundamentale ale procesului civil este dreptul la apărare care prevede că părţile au dreptul, în tot cursul procesului…

În ce condiții se acordă titlul de incubator de afaceri? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Scopul incubatoarelor de afaceri este acela de a acorda sprijin firmelor nou-înființate în sensul de a le oferi accesul la o clădire…

Cesionarea dreptului de proprietate dacă cererea de reconstit. nu a fost soluționată. Ce măsuri reparatorii se pot primi? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Ținând cont de durata extrem de lungă în care au fost soluționate cererile de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unor suprafețe de teren în baza legii 18/1991…

Modul în care a fost stabilită salarizarea personalului din cadrul Gărzii de Mediu, neconstituțional – elaborat de Avocat Stoia Irina
An de an, s-a constatat că defrișările necontrolate au afectat mediul înconjurător, au evaporat aurul verde cu o viteză de 3 ha/oră și au creat prejudicii uriașe statului român…

Tipurile de publicitatea comparativă au fost clarificate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene – elaborat de Diana Jitaru
Într-o hotărâre din 8 februarie 2017, Curtea de Justiție a Uniunii Europene arată că o publicitate care compară preţurile între magazine de formate…

Persoanele juridice pot beneficia de scutirea de la plata taxei de timbru? – elaborat de Diana Jitaru
Legislaţia prevede că acţiunile şi cererile introduse la instanţele judecătoreşti, precum şi cererile adresate Ministerului Justiţiei…

Când poate fi reţinută infracţiunea de evaziune fiscală? – elaborat de Diana Jitaru
Potrivit legislaţiei, art.9 alin.(1) lit. a) din Legea nr. 241/2005, constituie infracţiune de evaziune fiscală ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile…

Lămuriri privind completarea formularului 207! – elaborat de Diana Jitaru
Ca urmare a numeroaselor întrebări primite de la contribuabili în ceea ce priveşte completarea formularului 207 (Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenţi)…

Poate fi invocată direct în recurs excepția de nelegalitate a unui act administrativ cu caracter individual? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Regula este că actele administrative normative cuprind reglementări cu caracter general, impersonal care produc efecte față de toată lumea, iar actele individuale produc efecte…

De când curge termenul pentru comunicarea procesului-verbal pentru lipsa rovinietei? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Una dintre cele mai dese contravenții pe care le săvârșesc românii este aceea că circulă fără să aibă rovinietă valabilă…

Procedura de stabilire din oficiu a creanţelor fiscale pentru cei care nu își depun la timp declarațiile! – elaborat de Diana Jitaru
Persoanele fizice autorizate (PFA) care au realizat în 2016 venituri din activități independente și profesii libere peste un anumit plafon…

Cum se apreciază contribuţia soţilor la dobândirea bunurilor comune? – elaborat de Diana Jitaru
Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune…

Prescripţia dreptului de a cere executarea silită curge de la momentul declarării scadenței anticipate a creditului? – elaborat de Diana Jitaru
Potrivit legislaţiei, art. 706 alin. 1 C.p.c. ”Dreptul de a obține executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel…

Cum este organizat Inspectoratul General pentru Imigrări? – elaborat de Diana Jitaru
Inspectoratul General pentru Imigrări este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, organizat la nivel central şi teritorial…

Legea care elimină cele 100 de taxe atacată la CCR. Ce a decis Curtea Constituţională? – elaborat de Diana Jitaru
S-a creat multă vâlvă în jurul Legii care elimină peste o sută de taxe şi impozite. Mai exact este vorba de Legea nr. 1/2017…

Este constituțional ca procurorul ierarhic superior să judece cererea de recuzare a procurorului? – elaborat de Avocat Stoia Irina
Din nou, Codul de procedură penală a fost chemat la apel în fața CCR pentru a se judeca o nouă excepție de neconstituționalitate…

Cum interpretăm sintagma “interesul superior al copilului”? – elaborat de Diana Jitaru
Potrivit legislaţiei orice măsură privitoare la copil, indiferent de autorul ei, trebuie să fie luată cu respectarea interesului superior al copilului…

Ce condiţii trebuie întrunite pentru ca o faptă să fie calificată abatere disciplinară? – elaborat de Diana Jitaru
Angajatorul poate dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice…

Ai lucrat fără să fi încheiat contractul de muncă în scris? Iată cum îți poți primi banii pentru munca prestată! – elaborat de Avocat Stoia Irina
Ținând cont de faptul că mulți angajatori uită să încheie contractul de muncă cu angajații în scris, legiuitorul a încercat de-a lungul vremii să modifice Codul muncii…

Oricine are dreptul la o judecată efectuată într-un termen rezonabil! Cauza Dragomir contra României – elaborat de Tomi Tohăneanu
De-ar fi să-i dăm crezare lui François de la Rochefoucauld, „pentru cei mai mulți oameni, iubirea de dreptate nu semnifică altceva decât frica de a suferi de pe urma injustiției”. În căutarea justiției…

RIL admis. Prevederile Codului muncii pot fi aplicabile şi funcţionarilor publici dacă nu există prevederi speciale! – elaborat de Diana Jitaru
Funcţionarii publici au un statut diferit iar acestora în relaţiile de muncă le sunt aplicabile dispoziţii speciale diferite faţă de cele de drept comun…

Cuantumul câștigului salarial mediu brut şi ajutorul de deces s-au majorat! –  elaborat de Diana Jitaru
După ce au fost îndelung aşteptate Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2017 …

Excepţia de neconstituţionalitate a fost argumentată greşit. Care sunt consecinţele? – elaborat de Diana Jitaru
Chemarea unei persoane în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată se face prin citaţie…

Instanţa are obligaţia de a motiva în fapt şi în drept hotărârea pronunţată! –  elaborat de Diana Jitaru
Hotărârea prin care instanţa penală soluţionează fondul cauzei trebuie să conţină o parte introductivă, o expunere şi dispozitivul…

Fişa de aptitudini a medicului de medicina muncii înlocuieşte expertiza medicală? – elaborat de Diana Jitaru
Potrivit prevederilor art. 61 lit. c) din Codul Muncii, angajatorul poate dispune concedierea în cazul în care, prin decizia organelor competente de expertiză medicală…

Declararea prealabilă a adunărilor publice este obligatorie? – elaborat de Diana Jitaru
Este important să cunoaştem faptul că organizarea şi desfăşurarea mitingurilor trebuie să respecte normele legale în vigoare…

Legea de modificare a Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, motiv de sesizare CCR – elaborat de Diana Jitaru
Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului…

Când se poate reţine infracţiunea de abuz de încredere prin fraudarea creditorilor? – elaborat de Diana Jitaru
Potrivit legislaţiei, art. 239 alin. (1) Cod penal, constituie infracțiune de abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, fapta debitorului de a înstrăina, ascunde…

Care sunt actele pe care trebuie să le depui ca să beneficiezi de Programul “Prima chirie”? –  elaborat de Diana Jitaru
Pentru stimularea şomerilor statul a pus la dispoziţia şomerilor mai multe prime pe care le pate acorda dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege…

Legislaţie utilă:

1. Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, nr. 7/2017

2. Legea bugetului de stat pe anul 2017, nr. 6/2017

3. Legea nr. 9/2017 – pentru aprobarea O.U.G. nr. 14/2017